Стала директором школи та впроваджувала російські стандарти: колаборантка засуджена на півтора року ув’язнення

Під час окупації села Яковенкове в Ізюмському районі одна з колаборанток добровільно стала директором школи та впроваджувала російські стандарти освіти. Вона була визнана винною в колабораційній діяльності і їй було призначено позбавлення волі на 1 рік та 6 місяців, крім того, її позбавили права обіймати посади у владі та освіті на 10 років.

Про це стало відомо з вироку Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області.

Це стосується Ольги Гляненко, яка у липні 2022 року добровільно співпрацювала з російськими окупантами у селі Яковенкове, що належить до Балаклійської міської ради. Село було звільнено 8 вересня завдяки контрнаступу Сил оборони України на Харківщині. Кримінальну справу щодо колабораційної діяльності Ольги Гляненко було зареєстровано 12 жовтня 2022 року. З 14 листопада минулого року Гляненко перебувала під вартою.

Мешканка села Морозівка засуджена на 5 років за співпрацю з окупантами

Як директор школи, яку призначила окупаційна влада, Гляненко з іншими колаборантами організовувала вилучення підручників українською мовою, української літератури та української символіки. За час, який вона керувала школою, Гляненко повідомляла вчителям та батькам учнів про встановлення та поступове впровадження в школі стандартів освіти Російської Федерації з освітнім процесом російською мовою.

Гляненко повністю визнала свою провину та “щиро покаялася”. Попри це, суд призначив їй реальне покарання, зазначивши, що неможливо використовувати більш м’яке покарання, ніж передбачено законом.

Згідно з ч. 3 статті 111-1, під яку потрапила Гляненко, покарання може бути у вигляді виправних робіт на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Коментарі