Дружила з донькою Добкіна і купила майстерню за $250 000: що відомо про художницю з Харкова Соню Морозюк, яка “влипла” у корупційній скандал родини Гринкевичів

Обікрали Міноборони на понад 1 мільярд гривень

У кінці 2023 року працівники Держбюро розслідувань затримали львівського забудовника Ігора Гринкевича, який пропонував хабар у 500 тисяч доларів одному із керівників Головного слідчого управління Бюро за сприяння у поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній під час розслідування. Кілька місяців тому ДБР порушило кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ. Компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міністерству оборони одягу на понад 1,5 млрд грн.

Під час слідства було встановлено, що до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міністерства оборони України.

Правоохоронці виявили повне невиконання 6 контрактів. Щонайменше за 7 договорами підприємства поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобов’язань. Також встановлено, що 8 договорів виконані із запізненням від 3 до 5 місяців. Це призвело до збитків бюджету за попередніми оцінками на 1,2 млрд грн та відповідно зриву постачання. Крім того, виявлено факти завищення вартості товарів, поставлених для Міноборони.

Суд обрав Ігорю Гринкевичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави 429,44 млн грн. Наразі він заставу не вніс.

Зробив пропозицію у Венеції, куди виїхав як волонтер

Пізніше з’ясувалося, що син підозрюваного бізнесмена Роман Гринкевич є нареченим художниці з Харкова Соні Морозюк, яка переїхала до Києва. Пропозицію одружитися Гринкевич-молодший зробив їй у Венеції, куди зміг потрапити як волонтер (фото з обручкою виклала сама Морозюк в Instagram).

Як пише “ТСН“, Роман Гринкевич є засновником і директором ТОВ “Будівельний Альянс МОНТАЖПРОЄКТ”. А ще нещодавно син бізнесмена придбав в елітному селищі Козин під Києвом будинок площею у 289 кв. м за 25 млн грн (за ринкової вартості у 50,5 млн грн). У той же день придбав чотири земельні ділянки в Козині.

Журналіст Євген Плінський також з’ясував, що Роман Гринкевич “засвітився” в розслідуванні Михайла Ткача про “Втомлених війною відвідувачів столичного клубу Boho” на своїй новій автівці BMW вартістю близько 150 тисяч доларів.

Після викриття львівського забудовника у ЗМІ почала ширитися інформація, що молодий чоловік інвестує великі гроші в кар’єру молодої художниці.

Майже протягом року в соцмережах та на рекламних щитах почали просувати Соню Морозюк. Її першу персональну виставку в Києві рекламували на найбільшому світлодіодному екрані в Україні, розташованому на фасаді ТРЦ “Гулівер” – ринкова вартість такого ролика складає майже мільйон гривень. Також у 25-річної художниці за рік з’явилася дорога квартира в елітному житловому комплексі, галерея-майстерня за 250 тисяч доларів та автомобіль Porsche.

Стверджує, що створила себе сама

Всі чутки про спонсорство нареченого Морозюк заперечує і запевняє, що єдиними коштовними подарунками від Гринкевича-молодшого були каблучка і кольє.

“Хто насправді “створив” Соню Морозюк? Ні, це не Рома. Я закохалася в Ромчика майже одразу. Ми у відносинах 5 місяців, з них два місяці заручені… Я про це пишу, щоб ви зрозуміли, в якому шоковому стані я була після звинувачень в тому, що Роман причетний до якихось оборудок”, – написала вона в Instagram.

За словами Морозюк, раніше вона не цікавилася справами та бізнесом нареченого.

“Я довіряю йому, але я не так добре знаюся на системі державних закупівель, щоб знати, як це влаштовано, і які там правила гри”, – написала художниця.

При цьому дівчина наголосила, що для неї “мораль – вище стосунків”, і якщо звинувачення на адресу Романа з приводу викрадених коштів для ЗСУ виявляться правдою, то разом з ним вона не буде.

“Щодо Ігоря Гринкевича. Для мене це просто батько мого коханого. Те, що відбулося, виглядає як злочин. Звичайно, встановити обставини має суд. Я розумію суспільне обурення, і обурена сама”, – написала Морозюк.

 
 
 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация от 🇺🇦Соня Морозюк – Художниця сенсів. Митець твого серця (@sonya.moroziuk)

Дівчина також заявила, що автомобіль Porsche та все інше, вона купила за свої гроші. За словами художниці, її доходи за минулий рік – близько 100 тисяч доларів.

У профілі Соні Морозюк безліч фото з українськими зірками – від співаків до ведучих. За словами дівчини, її картина є в президента Зеленського. Художниця працювала з різними українськими брендами, зокрема, “Укрпоштою”, “ПриватБанком”, “Укрзалізницею”. Також долучалась до допомоги ЗСУ. Її картини розігрували на аукціонах, відбувались колаборації з фондом United24, фондом Сергія Притули.

У ЗМІ також писали, що завдяки піару цінники на роботи Морозюк виросли з 500 доларів до 10 000 і більше доларів.

У 2019 році дівчина стала співзановницею фонду AMD help разом з донькою ексмера Харкова Михайла Добкіна Аллою Добкіною. За даними Харківського антикорупційного центру, саме на картку Морозюк збирали гроші на благодійність. Художниця також виставлялася в картинній галереї Алли Добкіної в Києві AMD design gallery.

Батько Соні – дизайнер та художник Юрій Морозюк, викладач Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова, мати – коуч Ліліана Семенюта.

Після корупційного скандалу виставку Соні Морозюк з назвою “Мазня”, яка відкрилася в грудні в Інституті проблем сучасного мистецтва у Києві, закрили. Як пояснили в установі, “у зв’язку з великою кількістю суперечливих реакцій, що вийшли за межі мистецтвознавчої дискусії”.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии