Головний санлікар підтвердив: холери на підтоплених територіях немає

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін наголосив на відсутності холери на територіях, які були підтоплені в результаті підриву Каховської ГЕС окупантами. Він також повідомив, що холерні вібріони не були виявлені в жодній українській області.

Головний санлікар зазначив, що проводиться щоденний моніторинг щодо холери. За його словами, жодного холерного вібріона, який є патогенним для людини, виявлено не було.

“Щодо холери – відбувається щоденний моніторинг. На сьогодні жодного холерного вібріона, патогенного для людини, виявлено не було. Йдеться про всю територію, починаючи від Запоріжжя до Дніпра, Одеси. Понад те, перевіряємо всі випадки гострих кишкових інфекцій. Тобто якщо людина захворіла і потрапила в інфекційну лікарню, то з 1 червня й аж до кінця вересня додатково тестуємо кожен такий випадок на холеру в усіх областях. Відповідно, з 1 червня такі випадки ретельно тестуються. Жодного підтвердженого станом на зараз у нас немає”, — розповів він в коментарі “Еспресо”.

Дослідження поверхневих вод і централізованого водопостачання проводяться на узбережжі Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької та Дніпропетровської областей. З моменту підриву Каховської ГЕС окупантами 6 червня було проведено більше тисячі перевірок.

На Херсонщині тривають заходи з подолання наслідків підриву Каховської ГЕС (Фото)

“Уже зараз ми починаємо отримувати результати. Те, що ми бачимо – забруднення саме поверхневих водойм, які стосуються Чорного моря, річки та русла Дніпра. На території Миколаївської, Херсонської, Одеської області – заборонено купатися. Зауважу, цього тижня ми також почали реєструвати появу вірусів у морській воді. Тому людина, яка потенційно порушуватиме встановлені заборони й купатиметься в таких водоймах, звичайно, може захворіти на гостру кишкову інфекцію. Це не смертельне захворювання, часто минає за 3-5 діб”, — резюмував він.

Комментарии