Ідентифікований комбат росгвардії, який наказував катувати та вбивати українців, – СБУ

СБУ ідентифікувала командира батальйону 96-го полку оперативного призначення 46-ї окремої бригади військ росгвардії підполковника Аюбу Ельдарова, який віддавав наказ труїти українців у “газових камерах” на тимчасово окупованих територіях України та причетний до масових катувань та вбивств мирних жителів.

Ельдаров був призначений “комендантом селища Чернігівка” у Бердянському районі Запорізької області, де виконував завдання кремля щодо придушення руху опору та проведення масових репресій проти мирних жителів. Він сформував каральні загони, до складу яких входили російські військові, спецслужби та місцеві колаборанти, і віддавав накази на розшукування та викрадання українських патріотів.

За наказами Ельдарова рашисти здійснювали жорстокі тортури над затриманими, включаючи використання отруйних хімічних речовин та електроструму. Факти застосування задушливих газів у спеціально обладнаних “камерах”, де тримали українських бранців, також були задокументовані.

Колаборант і особистий радник терориста Стрєлкова отримав підозру від СБУ

Метою таких дій було схилити українців до співпраці з окупантами та отримати інформацію про місцезнаходження та переміщення Сил оборони. Ельдаров особисто брав участь у незаконних затриманнях, катуваннях та “покривав” вбивства скоєні його підлеглими.

СБУ отримала свідчення трьох місцевих жителів, які перебували в російській тюрмі та зуміли вибратися на територію, що перебуває під контролем України. Серед них був мешканець селища, якого окупанти викрали на блокпосту і катували через його підписку на український Телеграм-канал. Іншим незаконно ув’язненим був чоловік, якого загарбники “звинуватили” у коригуванні вогню ЗСУ. Ще одним потерпілим став місцевий житель, який у своїх висловлюваннях підтримував українських захисників.

Комментарии