“Кричали, що я наводчиця воєнкому”: в Івано-Франківській області натовп жінок перекрив дорогу і побив матір з дитиною (Фото, відео)

У селі Космач Косівського району 6 лютого після повідомлення у соцмережах, що в село їдуть багато машин ТЦК та СП, натовп місцевих мешканців, переважно жінок, перекрив дорогу та не пропускав транспортні засоби. Жительки з битами та металевами прутами кидалися на авто з людьми, зокрема, побили матір і шестирічну доньку. Як розповіла одна із постраждалих водійок Іванна Ванджурак, у неї струс мозку, а в дитини – перебій носа.

“Їхала я на “Нову пошту” в Космач, зі мною в машині перебувала моя донечка, якій 6 рочків, в самому центрі біля заправки мене зупинив натовп розлючених жінок, з яких деякі особи були у великому стані алкогольного спʼяніння, у них були в руках дубінки, бити, різні металеві штуки. Я відкрила вікно і вони зразу почали наїжджати на мене зі словами, хто ти така, куди ти їдеш, якого х*я ти приїхала до нас в село. Я їм пояснила, що їду з дитиною на “Нову пошту”, і що я місцева із сусіднього села. Вони з наїздом сказали, щоб я показала свій телефон, чи я їх там не знімала, я зразу взяла в руки телефон і одній жіночці все показала, вона побачила, що там нічого немає і сказала ну нехай їде поки їде… І тут вони мене з горем пополам відпустили, хоч рух був на дорозі сильно перекритий цим натовпом…

І тут я вже повертаюся із “Нової пошти” цією самою дорогою, і вони знову там стоять але вже ще більш розлючені, і я дивлюся, як всі ці люди просто їдуть на мою машину, я встигла замкнути двері, і відкрила вікно, і декілька осіб почали мене знову питати, хто я така, що я точно не місцева, бо вони мене не знають, і що я наводчиця воєнкому. Що я приїхала до них в село здавати їх і здавати їхніх чоловіків, і це було вже з криками з угрозами та матами в мій бік сказано…

І тут почалося все пекло: вони почали бити машину, трясли так машиною, хотіли машину перевернути, почали витягувати мене через вікно, виривати мені волосся і вирвали ключі з машини, вони хотіли всіма способами витягнути мене з машини, я почала кричати, що в машині дитина, надіялася на хоч якусь людяність, але одна жіночка запхала біту у вікно і дала в голову дитині, в той час як інша мене тримала за волосся і я нічого, просто нічого не могла зробити.

Потім звідкись взялись дві мої знайомі та односельчанки, яким я дуже вдячна. Я їх впустила в машину, одна взяла дитину на руки і почала прикривати собою, інша допомагала мені вибратися з їхніх рук, там вже і відео декілька секунд встигли зробити. І це все тривало десь приблизно 15-20 хв І потім вони якось відчинили з мого боку двері і хотіли мене витягнути, я навіть уявити не можу, що б тоді було. Але в один момент один вуйко закричав, що всі сюда, це не та машина, яка нам потрібна була, ми попутали. І позаду приїхала інша машина, і вони так мовити переключилися на ту машину, і я незнаю як, але вибралася із того пекла”, – написала на Facebook.

У коментарі “Суспільному” голова Космацької громади Дмитро Мохначук розповів, що приїжджав до розлюченого натовпу і намагався їх заспокоїти.

“Там було людей 200. Не знаю, чи хтось із чужих був. Але ту машину люди вже відпустили”, — розповів Дмитро Мохначук.

З його слів, натовп розійшовся після того, як на місце події приїхав начальник поліції.

“Вже разом з ним ми їх вмовили, і люди розійшлися. У них — одна вимога, вони дуже “воюють” проти працівників ТЦК та СП”, — розповів Мохначук.

Голова Космацької громади каже, що попередньо про намір людей перекривати дорогу йому не було відомо.

“До мене особисто люди не зверталися. Це хтось у групу в соцмережі написав, що їдуть багато машин ТЦК та СП, щоб позабирати людей. Вони самі організувалися. Жінки перекрили дороги й перевіряли машини. Хто ініціатор, я не знаю. Коли я вчора вранці приїжджав туди, то казав їм: “Пишіть колективну заяву, висловлюйте письмово свої претензії та вимоги. А я передам їх до військової адміністрації”, — говорить Дмитро Мохначук.

У поліції Івано-Франківської області повідомили, що мешканці отримали неправдиву інформацію, яка була розповсюджена по локальних групах у соціальній мережі, після чого люди самовільно перекрили місцеву дорогу та не пропускали транспортні засоби. Між громадянами відбулись сутички, в яких постраждала неповнолітня та дві жінки. Вони були доставлені до місцевої лікарні. Лікарі діагностували у 6-річної дівчинки забій м’яких тканин носа, а у її 24-річної матері – ймовірну закриту черепно-мозкову травму.

Правроохоронці провели з мешканцями роз’яснювальні бесіди та невдовзі люди розійшлись. Поліція опитала потерпілих. Слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 2. ст. 296 (хуліганство, вчинене групою осіб) Кримінального кодексу України. Слідство триває.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии