ПЦУ приймає новий календар: зміни у датах Різдва та Великодня

Повністю на новий календар перейде Православна Церква України з 1 вересня. Рішення про перехід було прийнято 24 травня під час засідання архієрейського собору, яке відбулося в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври.

На архієрейському соборі, де зібралися всі єпископи, було ухвалено рішення про прийняття нового календаря ПЦУ. З 1 вересня 2023 року українські християни будуть святкувати релігійні свята за новоюліанським календарем, що на 14 днів раніше.

Зміни включають Різдво Христове, яке тепер святкуватиметься 25 грудня замість 7 січня, День святого Миколая — 6 грудня замість 19 грудня, а Водохреще — 6 січня замість 19 січня. Пасха, святкування Великодня та пов’язані з ним події залишаться за старим стилем.

Формально перехід має бути затверджений помісним собором церкви 27 липня 2023 року з участю мирян. Однак, як заявили глава ПЦУ митрополит Епіфаній та кілька єпископів у коментарі для ВВС, питання вже вирішене, і перехід розпочнеться з 1 вересня.

Варто нагадати, що більшість православних церков світу використовують новий календар. Старий календар застосовували лише церкви в Україні, Російська Православна Церква, Сербська Православна Церква та Грузинська Православна Церква.

Комментарии