Розстріл Майдану: в Україні судитимуть експрезидента-втікача Януковича та членів його злочинної групи

Працівники ДБР завершили розслідування масштабної справи щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18 – 20 лютого 2014 року. Обвинувальний акт направлено до суду.

У вчиненні цих злочинів обвинувачуються члени злочинної групи – колишні високопосадовці:

  • Президент України Віктор Янукович;
  • Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко;
  • заступник Міністра внутрішніх справ України Віктор Ратушняк;
  • Голова СБУ Олександр Якименко;
  • Перший заступник Голови СБУ – керівник Антитерористичного центру Володимир Тоцький;
  • Міністр оборони України Павло Лебедєв;
  • начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України Станіслав Шуляк;
  • в.о. начальника ГУМВС України в м. Києві Валерій Коряк;
  • заступник начальника ГУМВС України – начальник міліції громадської безпеки Петро Федчук;
  • командир ПМОП «Беркут» при ГУМВС України в м. Києві Сергій Кусюк.

Міністр освіти України часів Януковича організовував псевдореферендуми і розграбування майна в окупованих районах — СБУ

Встановлено, що вони 18-20 лютого 2014 року віддавали накази та приймали відповідні рішення щодо застосування працівниками правоохоронних органів без відповідних на те підстав і з порушенням норм чинного законодавства спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів у центрі столиці та припинення акцій протесту. Також посадовці організували штурм Майдану під виглядом «антитерористичної операції», а вранці 20 лютого наказали розстрілювати мітингувальників. Це робилося з перевищенням влади, службових повноважень, без жодних законних підстав.

У ДБР підкреслили: злочини проти основ Національної безпеки не мають терміну давності.

Як зазначили в Офісі Генпрокурора України, дії колишніх Президента, Міністра оборони України та керівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва. В тому числі до заподіяння смерті 67 цивільним особам. Всього постраждали 887 цивільних осіб та 132 правоохоронця.

У зв’язку з тим, що ексвисокопосадовців з 2014 року переховуються від сторони обвинувачення і суду на території рф, тимчасово окупованій АР Крим та Севастополь, досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалось за відсутності підозрюваних. Стосовно всіх обвинувачених судом обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Обвинуваченим інкриміновано організацію вчинення з 18 по 20 лютого 2014 року у складі злочинної групи незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організацію терористичного акту. Колишнім Голові СБУ та командувачу ВВ МВС України також інкриміновано дезертирство.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии