СБУ оголосила про підозру окупаційному “директору” Запорізької АЕС, який відокремив станцію від енергосистеми України

Служба безпеки України зібрала доказову базу проти ще одного російського чиновника, який брав участь у поширенні окупаційного режиму в тимчасово захопленій частині України.

Повідомлено, що директору Запорізької АЕС Олегу Романенку було висунуто обвинувачення на підставі результатів слідчих дій.

До приїзду в окуповану територію України, Романенко був головним інженером Балаковської атомної електростанції в Саратовській області росії.

Після захоплення українського енергетичного об’єкта, Романенко став “директором” створеної загарбниками “експлуатуючої організації Запорізької АЕС”, яка входить до структури Росатому.

Встановлено, що з 11 березня до листопада минулого року він забезпечував виконання вказівки Москви щодо відключення атомної електростанції від об’єднаної енергосистеми України.

Дружину гауляйтера з Харківської області, який утік до РФ, засудили на 9 років

Після цього, він організовував роботу атомного об’єкта в інтересах рф, підбурюючи працівників АЕС підтримувати окупантів та співпрацювати з ними.

У разі незгоди, він загрожував звільненням та переслідуваннями з боку російських каральних органів.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Романенку підозру за наступними статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни);
  • ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Розслідування проводять за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора України.

Комментарии