СБУ повідомила про підозру соратниці Аксьонова у примусовому вербуванні кримських школярів до «Юнармії»

У Києві Служба безпеки України повідомила про підозру Олені Романовській, «заступниці» очільника окупаційного «уряду Криму», у примусовому вербуванні кримських школярів до російської мілітарної організації «Юнармія».

За даними слідства, Романовська діяла за вказівкою російської влади. Вона давала прямі вказівки директорам місцевих шкіл на примусове залучення учнів до «Юнармії». У разі відмови з боку батьків, очільники навчальних закладів та викладачі погрожували «зверненням» до каральних органів росії на території півострова.

У лавах «Юнармії» підростаючому поколінню нав’язують ідеологію рашизму та намагаються «прищепити» ненависть до України. Російські інструктори навчають «юнармійців» тактиці ведення бою, проводять вогневу та диверсійно-розвідувальну підготовку.

За наявними даними, до кінця 2024 року загарбники планують включити до рядів «Юнармії» кожну 10-ту дитину та підлітка з Криму.

Знайшли вбитим зі стрілецької зброї: СБУ ліквідувала екснардепа Киву в Росії

Романовська обіймала різні посади в апараті Верховної Ради Криму до березня 2014 року. Втім, у період його захоплення підтримала російських загарбників. Згодом її призначили до складу місцевої окупаційної адміністрації під керівництвом гауляйтера Аксьонова, де вона керує так званим «міністерством праці та соцполітики».

Крім того, фігурантка публічно підтримує збройну агресію рф проти України та «героїзує» російських окупантів. Для цього неодноразово брала участь у «відкритті меморіальних дошок» загиблим рашистам на території українського півострова.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Романовській про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

За цей злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 15 років.

Комментарии