СБУ викрила 5 колаборантів, серед яких — чиновник Херсонської міськради та псевдоректори місцевих ВНЗ

Служба безпеки України продовжує боротися зі зрадниками та колаборантами на тимчасово окупованих територіях. У результаті проведення слідчо-оперативних дій було оголошено про підозру ще п’ятьом ворожим поплічникам, які добровільно пішли на співпрацю з ворогом.

Серед цих осіб є колишній начальник одного з відділів Департаменту житлово-комунального господарства Херсонської міськради. Під час захоплення міста гауляйтер Сальдо запропонував цій особі очолити створене агресором “унітарне підприємство Херсонтепломережі”. На “посаді” зловмисник організував “інвентаризацію” майна інфраструктурного об’єкта для його передачі російським монополіям.

Поселив у себе росіян та обкрадав місцевих мешканців: на Харківщині судитимуть колаборанта

Крім того, СБУ викрила двох посадовиць Управління Державної міграційної служби в Луганській області, які приєднались до окупаційного “МВС ЛНР”. У лавах фейкової установи зловмисниці виконували вказівки Москви щодо примусової “паспортизації” місцевих жителів.

Окрім цього, серед затриманих є ще одна колаборантка, яка очолила так званий “Херсонський університет” під час окупації міста. Вона впроваджувала освітні “стандарти” країни-агресора, а після звільнення міста втекла до Криму.

Служба безпеки України також задокументувала підривну діяльність колишнього викладача Харківського національного університету внутрішніх справ, який звільнився ще у 2014 році.

У період повномасштабного вторгнення, він опублікував на одному з проросійських Телеграм-каналів заклик до колишніх колег та курсантів допомогти агресору у захопленні Києва.

«Я рад, что Харьков пришли освобождать русские солдаты!»: судитимуть чоловіка, який чекав окупації

Тому, наприкінці травня 2022 року, зловмисника призначили очільником так званого “Мелітопольського університету ім. Макаренка”. На “посаді”, фігурант поширював кремлівські наративи, ставлячи під сумнів існування української державності.

За цими фактами тривають слідчі дії у межах кримінальних проваджень за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України);
  • 111 (державна зрада);
  • 111-1 (колабораційна діяльність);
  • 111-2 (пособництво державі-агресору).

Наразі підозрювані переховуються від правосуддя на тимчасово окупованих територіях України.

Комплексні заходи для притягнення зловмисників до відповідальності за злочини проти нашої держави все ще проводяться.

Розслідування триває за процесуальним керівництвом органів прокуратури.

Комментарии