СБУ викрила понад 60 кліриків УПЦ (МП), які працювали на рф, продавали зброю та дитячу порнографію

З початку повномасштабної війни Служба безпеки України здійснила розкриття понад 60 представників Української Православної Церкви Московського Патріархату (УПЦ МП), які мають зв’язки з рф та займалися незаконною діяльністю. Ці особи були залучені до продажу зброї та дитячої порнографії.

Служба безпеки активно протидіє діяльності російських спецслужб та кримінальних груп у релігійній сфері України. Після початку повномасштабної агресії рф, за даними СБУ, було розпочато 68 кримінальних справ проти представників УПЦ (МП), у тому числі 14 митрополитів.

Серед виявлених порушень закону є 20 випадків державної зради, колаборації та співробітництва з окупантами.

Правоохоронні органи також проводять розслідування 18 справ щодо публічної агітації на релігійному ґрунті, а також торгівлі вогнепальною зброєю та поширення дитячої порнографії.

Наразі 26 особам-представникам УПЦ (МП) було пред’явлено підозру, а 19 із них вже були засуджені судами.

Завдяки доказовій базі СБУ, двох засуджених кліриків-колаборантів вдалося обміняти на українських воїнів, які перебували в полоні у російських окупантів.

Російський олігарх Ігор Чуркін підозрюється у заволодінні нерухомим майном Львівського автобусного заводу (Відео)

Один із цих випадків стосується настоятеля Свято-Тихвинського храму Сєвєродонецької єпархії УПЦ (МП), який у квітні 2022 року віддав російським окупантам членів руху опору в місцевій громаді. За допомогою цього колаборанта, окупанти захопили та ув’язнили активістів у російських тюрмах.

Суд виніс вирок учаснику цієї зрадницької діяльності — 12 років позбавлення волі. Пізніше його обміняли на 63 українських військових.

Також в СБУ затримали клірика Горлівської єпархії УПЦ (МП), який, після захоплення міста Лиман російськими окупантами, організував збори місцевих жителів для «вибору» керівництва окупаційної адміністрації.

За інформацією СБУ, цей колаборант був засуджений до 7 років ув’язнення, після чого його також обміняли на українських військових, які були у полоні російських окупантів.

У Харкові викрили організовану групу колаборантів, які вишукували українських військових та патріотів

Щобільше, керівника Тульчинської єпархії УПЦ (МП) на Вінниччині засудили до 5 років ув’язнення за пропаганду збройної агресії росії серед прихожан та обгрунтування тимчасової окупації частини української території.

Крім цього, СБУ припинила громадянство України 19 представникам УПЦ (МП), які мали російські паспорти та пропагували прокремлівські наративи щодо війни в Україні. Серед них були митрополити з Київської, Дніпропетровської та Одеської областей, а також з тимчасово окупованого Криму.

СБУ також вживає комплексних заходів для виявлення всіх осіб, причетних до підривної діяльності в релігійному оточенні України під час війни.

Служба безпеки наголошує, що вона діє відповідно до Конституції України та чинного законодавства, з дотриманням прав кожного громадянина на свободу вибору віросповідання та світогляду. Проте жоден злочинець, який діяв проти України, не залишиться непокараним.

Комментарии