СБУ затримала екснардепа-регіонала з Донеччини: намагався виїхати за кордон

Колишнього народного депутата від забороненої Партії регіонів, який сприяв збройній агресії РФ, затримали поблизу прикордонного пункту пропуску в Одеській області. Звідти 60-річний фігурант намагався виїхати до сусідньої країни як особа непризовного віку. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

У 2020 році екснардепа обрали депутатом міськради Бахмута від забороненої ОПЗЖ. Після захоплення частини Донецької область фігурант почав співпрацювати з окупантами і “перереєстрував” власну компанію інтернет-провайдера за російським законодавством. Більше того, депутат надав фсб повний доступ до наявного обладнання, що дозволило російській спецслужбі контролювати інтернет-активність місцевих мешканців.

Сам депутат переїхав на підконтрольну Україні територію і управляв компанією у віддаленому режимі. Саме він розпорядився регулярно сплачувати кошти до бюджету РФ у вигляді “податків” та “зборів”, тим самим фінансуючи військово-промисловий комплекс агресора та окупаційні угруповання, які воюють проти України.

Слідство за справою Мураєва завершено: екснардепу загрожує до 15 років тюрми

Крім того, зловмисник публічно виправдовував збройну агресію РФ, про що неодноразово розповідав у чатах прокремлівських Телеграм-каналів.

Згодом депутат вирішив втекти за кордон, але його затримали. Фігуранту оголосили підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України: виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників. Також вирішується питання щодо додаткової кваліфікації його незаконної діяльност. Депутату загрожує тюремне ув’язнення.

За даними ЗМІ, мова йде про Владислава Лук’янова. Він був депутатом Верховного Радитрьох скликань – і весь час від Партії регіонів. Потім, у 2020, обрався до Бахмутської міськради від ОПЗЖ. При цьому ще в 2014 році МВС порушувало кримінальну справу проти 24 депутатів, що брали участь у засіданні російської держдуми. Серед них був і Лук’янов. У квітні 2014-го він брав участь у захопленні Харцизької міськрад: виступав під прапорами прихильників загарбання окупантами східної України

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии