У Харківській області масово виготовляли фальшиві документи для легалізації іноземців в Україні та ЄС

Служба безпеки України заблокувала міжрегіональну схему серійного виготовлення і продажу підроблених українських документів. За даними слідства, підозрювані налагодили схему масового виготовлення та продажу підроблених документів у Вінницькій, Львівській, Одеській, Харківській та Донецькій областях. Вони займалися виробництвом документів на пластиковій основі з незаконно одержаними чи підробленими голографічними захисними елементами. Серед них – посвідчення водія, свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, паспорти громадянина України та інші офіційні документи.

Як повідомили у пресслужбі СБУ, вартість підробленого документу становила від 8 до 14 тис. грн. Сума залежала від його типу і терміновості виготовлення. Враховуючи сотні «замовлень», щомісяця ділки отримували «прибуток» до 6 млн грн. За наявними даними, серед основних клієнтів «сервісу» були й іноземці, які на підставі фейкових документів хотіли легалізуватися в Україні або виїхати до Євросоюзу.

Залишали на дорозі з фальшивими документами: шахраї з Харкова обманювали втікачів за кордон

У результаті спецоперації затримали організатора оборудки та 8-х його спільників. Серед них – колишній посадовець розформованої міліції.

Встановлено, що незаконну діяльність організували декілька мешканців Одеси. А підпільний цех вони облаштували у своїх спільників – у спеціально орендованій квартирі у середмісті Львова. Для пошуку клієнтів створили «рекламну» сторінку в Інстаграм, де пропонували власний перелік нелегальних «послуг». Так, наприклад, одну підроблену ID-картку громадянина України ділки продавали, в середньому, за 11 тис. грн. Готову «продукцію» розсилали по регіонах своїм спільникам, які в подальшому переадресовували її на поштові адреси «замовників».

Середній обсяг разової «оптової партії» підроблених документів в одну область становив від 100 до 500 одиниць фальшивок.

На підставі зібраних доказів усім фігурантам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. Судом обрано для них запобіжні заходи у виді тримання під вартою та цілодобового домашнього арешту. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии