Українці на окупованих територіях стикаються з примусовим отриманням паспортів РФ та соціальними обмеженнями

Уповноважений Верховної Ради з прав людини, Дмитро Лубінець, розповів про примусову паспортизацію на окупованих територіях, де людей змушують отримувати російські паспорти фактично під дулами автоматів.

Крім того, мешканці обмежені у соціальних виплатах. Наприклад, пенсіонерам та інвалідам відмовляють у виплаті пенсій та допомоги, якщо вони не мають паспорта РФ. Дітей також не допускають до дитячих садків, якщо у батьків немає російського паспорта.

Помста “Азовсталі”: в окупованому Маріуполі підірвалися на мінах російські сапери

Лубінець поділився історією дівчини, яка живе на окупованій території та змушена брати російський паспорт через вагітність. У лікарні їй повідомили, що без паспорта РФ вона має народжувати вдома або на вулиці. Вона не може виїхати, оскільки має лежачу матір.

Останні два тижні спостерігаються випадки, коли РФ організовує перевірки у сільській місцевості, де виявляють, хто має російські паспорти, а хто — ні. Людям встановлюють різні терміни для отримання документів, після чого загрожують виселенням. Також заявляють про можливу націоналізацію авто.

Громадянам України без російських паспортів систематично застосовують фізичне насилля. Вони затримуються та піддаються психологічному тиску.

Важливо відзначити, що наслідком цієї паспортизації може стати примусова мобілізація.

Комментарии