В Ізюмі хочуть змінити герб, який місту нав’язала російська імператриця

Ізюмська міська рада у Харківській області оголосила конкурс на кращий ескіз нового герба міста Ізюм. Як повідомили на сайті міськради, конкурс проводять на виконання Закону України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”.

Заступник міського голови Ізюма Володимир Мацокін пояснив, що назва міста не має жодного відношення до винограду, і герб треба міняти, оскільки він абсолютно не відображає історію міста.

“Додайте до цього, що він підпадає під ознаки деколонізаціі, оскільки був затверджений авантюристські, без історичного обґрунтування за часів російської імперії анекдотично відомою катериною ІІ”, – зазначив віцемер.

Заявки на участь у конкурсі та конкурсні роботи з новим зображення герба приймаються до 3 липня. Після цього відбудеться громадське обговорення, голосування і засідання конкурсної комісії з визначення переможців.

Довідка. Існує кілька версій походження назви міста Ізюм. Так, дослідник харківської старовини Філарет (Гумілевський) писав: “Татарське назва Гузун наводить на думку, що на місці Ізюма, або поблизу нього, було татарське містечко. Останнє, як побачимо, безсумнівним виявляється і за письмовими пам’ятками”. “Гузун” татарською означає переправа. Історичні джерела свідчать, що в районі Ізюмської гори – знаменитого Крем’янця, задовго до заснування міста дійсно існував брід.

За іншою версією, татари, що господарювали тут XIV– XVI століттях, називали Крем’янець “узун-курган”, тобто довга гора. Згодом “узун” трансформувалося в “ізюм”.

Герб Ізюма з трьома гілками виноградної лози у 1781 році затвердила російська імператриця Катерина II. Проте перша спроба створити Ізюмський міський герб для прапора однойменного козачого полку була зроблена в 1727 службовцем Герольдмейстерської контори Франциском Санті. Було виконано два варіанти герба з козацькою символікою. Перший варіант був схрещена з булавою шабля в червоному гербовому полі, а другий — дві схрещені шаблі з шестикінцевою зіркою над ними, також у червоному полі. Герольдичні постаті гербових композицій, запропонованих графом Санті добре підходили до козачого прапора, легко запам’ятовувалися, що було важливо у бою. Однак жоден із цих гербів не був законодачо затверджений.

Про історію створення герба ізюма розповідало місцеве видання “Обрії Ізюмщини.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии