Вищий антикорупційний суд заочно арештував ексміністра охорони здоров’я Степанова

За клопотанням детективів Національного антикорупційного бюро Вищий антикорупційний суд України заочно взяв під варту Максима Степанова, якого підозрюють у привласненні та легалізації півмільярда гривень, коли він очолював ДП «Поліграфкомбінат»,

Як повідомили у Спеціалізованій антикорупційні прокуратурі, після затримання особи та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу.

Суд арештував майно запорізького полковника ДСНС, який наживався на війні (Фото)

Розслідування встановило, що ексдиректор ДП «Поліграфкомбінат» для власного збагачення при закупівлі розхідних матеріалів для виготовлення документів (зокрема паспортів для виїзду за кордон та ін.) використав підконтрольну йому компанію зареєстровану у Республіці Естонія. Матеріали для українського державного підприємства закуповувались не напряму у виробників, а через цю компанію-прокладку. У такий спосіб ціни завищувались у 4-6 разів. Це дозволило зосередити на рахунках естонської компанії суму, еквівалентну близько півмільярда гривень. Після чого такі кошти, переказувались на рахунки великої кількості компаній, зареєстрованих у різних країнах. Таким чином забезпечувалось маскування їх незаконного походження.

Для допомоги у реалізації такої схеми, колишній високопосадовець залучив наближену до себе особу та одного із начальників відділів ДП «Поліграфкомбінат». В Естонській Республіці українцю сприяли двоє громадян цієї країни, які забезпечували управління компанією-прокладкою в протиправних інтересах українського державного службовця.

Така схема діяла упродовж 2013-2016 років. Саме тому, вартість продукції ДП «Поліграфкомбінат» була штучно збільшена за рахунок корупційної складової.

Також підозрювані зареєстрували на іноземну компанію право інтелектуальної власності на графічні елементи українських паспортів. У такий спосіб зловмисники отримували додаткову винагороду у формі роялті. Кожен громадянин України при оформленні документів (насамперед паспортів для виїзду за кордон) був змушений платити завищену ціну.

У 2011-2016 роках держпідприємство «Поліграфкомбінат» очолював Максим Степанов. У 2020-2021 роках він був міністром охорони здоров’я України.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии