За причетність до незаконної депортації кримчанина суддя проведе 10 років за ґратами

Дарницьким районним судом Києва заочно засуджено суддю до 10 років позбавлення волі за причетність до депортації громадянина України з тимчасово окупованої території півострова Крим.

Суддю звинувачують у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Жінка перейшла на службу до незаконно створених судових органів та обійняла посаду голови Армянського міського суду Республіки Крим, де брала безпосередню участь у реалізації злочинної політики держави-окупанта.

Прокуратура АР Крим повідомила, що засуджена достовірно знала, що з 2014 року жителі Криму мають статус осіб, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому вона ухвалила рішення про видворення громадянина України з території тимчасово окупованого півострова.

Зрадники продовжують тікати: сім’я Балицького виїхала з окупованого Криму до Дубая (Фото)

Зазначається, що рішення судді було мотивоване відсутністю дозвільних документів та недотриманням “правил перебування на території Російської Федерації”, але жодні додаткові дозволи окупаційної адміністрації РФ в Криму для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені.

Керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний заявив, що це перший в Україні вирок за депортацію цивільного населення з окупованого півострова.

За даними джерел УП, наразі ще 3 обвинувальні акти про аналогічні злочини розглядаються судами.

У публікації не вказано ім’я фігурантки, однак у відкритих джерелах наголошують, що йдеться про Лихачову Ларису Олексіївну.

Комментарии