Журналісти ідентифікували понад 2 тисячі чоловіків, які втекли за кордон через “Шлях”

Журналісти-розслідувачі антикорупційного центру NGL.media з’ясували імена та прізвища 2248 чоловіків, які виїхали за дозволами від Львівської ОВА через систему “Шлях” і не повернулися, а також встановили 372 громадських організацій і благодійних фондів, причетних до їх переправлення. 

“Ми свідомо відмовились від публікації прізвищ ухилянтів, натомість вирішили зосередитись на дослідженні громадських і благодійних організацій, які свідомо чи несвідомо сприяли їм, подаючи відповідні клопотання у ЛОВА”, – зазначили розслідувачі.

Ексдиякон УПЦ МП в Одеській області переправляв за кордон ухилянтів під виглядом «церковних місіонерів»

Рекордсменами стали дві організації, які ведуть діяльність за однією адресою у місті Миколаїв Львівської області – місцевий осередок всеукраїнського товариства “Просвіта” і ГО “Театр Хліб”. Лише від цих двох організацій змогли втекти майже 200 чоловіків.

Листи до Львівської ОВА від імені миколаївського осередку «Просвіти» писала голова організації 34-річна Наталія Муха, яка також керує миколаївським народним театром «Хліб». А від ГО «Театр Хліб» писав її керівник 22-річний Роман Збудовський, учасник театру «Хліб». І Наталія Муха, і Роман Збудовський проігнорували прохання від журналістів прокоментувати інформацію.

 Ще понад 100 чоловіків виїхали і не повернулись від «Комісії із боротьби з корупцією в м. Самбір» та «Відродження нашої України». Керівник першої організації сказав, що його «попросили поставити печатку, то й поставив, бо думав, то «волонтерку» треба привезти». А керівник другої Анатолій Донець дозволив використати свою організацію в обмін на те, щоб його самого вивезли за кордон.

Усього, за даними тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, станом на кінець квітня через “Шлях” виїхали і не повернулися майже 19 тисяч чоловіків призовного віку.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии