iPhone 15 vs 15 Pro: ось за що ви платите більше

Не так давно Apple представили нові смартфони — iPhone 15 і iPhone 15 Pro. Традиційно, моделі відрізняються технічними характеристиками, а різниця в ціні сягає 30%. Чи варто переплачувати таку суму за флагман? Давайте детально розберемося у відмінностях цих моделей.

Параметри дисплея

За діагоналлю і роздільною здатністю екрани смартфонів однакові. 6,1 дюйма зі щільністю пікселів 461 ppi отримав як Apple iPhone 15, так і 15 Pro. За яскравістю і контрастом екрани теж можна порівняти — обидва здатні виводити до 1200 ніт при звичайному використанні та до 2000 ніт при перегляді HDR-контенту. Які є відмінності:

  1. У Pro-версії використовується дисплей LTPO з підтримкою частоти оновлення до 120 Гц.
  2. Pro-модель оснащена Always-On дисплеєм. Матриця не гасне повністю, а продовжує відображати час, віджети та сповіщення навіть за вимкненого основного екрана.

Чи варто платити більше за ці функції — кожен вирішує для себе сам.

Дизайн і матеріали

За розмірами iPhone 15 і 15 Pro практично однакові — різниця всього в частки міліметра. Обидва захищені за стандартом IP68 і можуть перебувати на глибині до 6 метрів протягом 30 хвилин. Є відмінність у вазі — Pro-версія на 16 г важча через корпус з титанового сплаву. Це преміальний матеріал, міцніший і практичніший. Крім того, сплав змінив колірну палітру Pro — з’явилося 4 ексклюзивних матових відтінки, які підкреслюють статусність. Звісно, якщо не носити смартфон у кейсі, але це навряд чи станеться з дорогим смартфоном.

Як знімають камери

В основних камерах iPhone 15 і 15 Pro є відмінності, але не всі на користь флагмана. Модуль у Pro отримав більш закриту діафрагму f/1.8 проти f/1.6 у звичайній моделі. Базовий 15-й знімає не гірше в умовах складного освітлення. Зате в Pro є низка функцій, які оцінять професіонали:

  1. 3-кратний оптичний зум;
  2. лідар-сканер для вимірювання глибини різкості в кадрі;
  3. знімання у форматах ProRes і ProRAW.

Однак ці функції не популярні у звичайних користувачів — не кожен власник готовий запускати Про-режим фотографування, щоб додатково обробляти їх у Lightroom.

Продуктивність і пам’ять

В iPhone 15 встановлено актуальний процесор A16 Bionic, а в Pro — ще новіший A17 для підвищеної продуктивності. Він отримав додаткове ядро GPU, що покращує продуктивність в іграх. За оперативною пам’яттю різниця теж є — 6 ГБ проти 8 ГБ у Pro-моделі. Це дає змогу швидше запускати додатки й утримувати більше процесів у фоновому режимі. Усі ці фактори в теорії роблять роботу Pro-версії помітно швидшою і плавнішою. Але на практиці користувачі не помічають різницю між старішим 13 Pro і новим 15 Pro, що говорити про моделі, випущені в один рік.

Чи варто переплачувати

iPhone 15 Pro — нішевий пристрій для професіоналів, і ті, хто буде вичавлювати з гаджета максимум, оцінять його можливості. Звичайним користувачам варто добре подумати, перш ніж віддавати додаткові 10000 ₴ за смартфон, який використовує лише половину свого потенціалу.

Теги:

Комментарии