Як у Харкові переписують результати атестації в поліції

Мабуть, найбільш очікувана й обговорювана реформа в сучасній Україні – реформа поліції. Довго сперечалися: розігнати всіх і набрати заново чи переатестувати тих, хто вже є. Вирішили переатестовувати. Що з цього вийшло, я думаю, знає переважна більшість жителів України. Було багато скандалів під час формування атестаційних комісій. Чимало безпосередніх учасників цього процесу назвали реформу фарсом.

Але переатестацію провели і, звісно, були такі, хто таку переатестацію не пройшов або отримав невтішний висновок комісії. Особливо хвилюватись тим, кого рекомендували за результатами переатестації звільнити з лав поліції, не довелося. У Харківській області вже 25-30% з тих, хто не пройшов атестацію, відновилися в поліції через суди.

За весь час, який я “блукав” по судовому реєстру в пошуках таких випадків, зустрів лише три інциденти, коли суди не дозволили відновитися працівникам поліції, яких звільнили за результатами атестації.

Але сьогодні про іншу можливість скасування результатів атестації працівників поліції, яка проходила влітку 2016 року. Всі пам’ятають ситуацію із Валерієм Лютим, який після пониження на атестації раптом підвищився і став головою поліції Черкаської області. Лютий якимось чином атестувався заново.

Звісно, це не одиничний випадок. Цю схему поставлено на потік. Незадоволені результатом атестації міліціонери просто беруть і скликають свої власні комісії й атестуються наново. Природно, що “власні” комісії їх підвищують і вперед – тяжко працювати на благо України…

Ось хоче керівник районного відділку поліції, щоб його вірний підлеглий займав ту посаду, яку займав до атестації. Неважливо, що за результатами переатестації ці підлеглі отримали висновки від атестаційних комісій “займаній посаді не відповідає, підлягає переміщенню на нижчу посаду через службову невідповідність”.

Саме така ситуація склалася із заступником начальника Київського райвідділку поліції в місті Харкові Олександром Ништиком (начальник слідчого відділу) та заступником начальника Основ’янського райвідділку поліції в місті Харкові Оленою Хівренко (начальник слідчого відділу).

policiya3.jpg
На фото – Олена Хівренко

30 червня 2016 року ці дві особи, після проходження переатестації отримали висновки своїх комісій: “займаній посаді не відповідає, підлягає переміщенню на нижчу посаду через службову невідповідність”. Після цього ці особи, не залишаючи своїх кабінетів і посад, чекали, коли створять “кишенькову” атестаційну комісію і вдасться… “переатестуватися” заново.
І ось дочекалися. 14 листопада 2016 року було створено атестаційну комісію № 23, склад якої було остаточно затверджено 9 грудня.

Очолив цю комісію заступник начальника ГУНП в Харківській області Валерій Пахомов. Також, окрім Пахомова, до складу комісії увійшло ще 4 діючих працівників поліції та 3 представників громадських організацій. Тобто комісія переважно складалася з діючих працівників поліції.

policiya.png

Склад атестаційної комісії №23

Звісно, що і Олена Хівренко, і Олександр Ништик через півроку (14 грудня і 21 грудня 2016 року відповідно) отримали від цієї комісії вже зовсім інакший висновок: “займаній посаді відповідає, заслуговує призначення на вищу посаду”.

policiya2.jpg

Відповідь на інформзапит

Ці півроку, доки Хівренко і Ништик чекали створення цієї комісії, вони займали ті самі посади, що й зараз, але з приставкою “в. о.”.

До речі, Олександр Ништик намагався в суді оскаржити результати своєї атестації влітку, але суди двох інстанцій відмовили йому в задоволенні позову. 

За результатами тестування Олександр Ништик склав тестування за професійними навичками на 28 балів із 60 можливих, за тестом на загальні здібності та навички – на 31 бал із 60 можливих.

Підставою для проходження повторної атестації в обох випадках у грудні Ништика та Хівренко були пропозиції (через які причини, невідомо) начальників районних відділків поліції – відповідно Київського й Основ’янського. Начальником Київського районного відділку поліції в місті Харкові є Павло Іванченко, Основ’янського – Ігор Колінко.

Працівники поліції, які після атестації отримали висновок від комісій “займаній посаді не відповідає, підлягає переміщенню на нижчу посаду через службову невідповідність”, не хвилюйтесь. Не обов’язково бігти до суду. Якщо ви цінні для свого керівника, то попрохайте його звернутись із пропозицією щодо вас. Швидко створять атестаційну комісію “під вас” і ви пройдете переатестацію вже результатом, який вам влаштує.

Такі вони, реформи в Україні…

Теги:

Комментарии