Мер Харкова перевіряє тендери мерії та КП, зокрема проєкт забудови Саржиного Яру

У Харкові розпочалася перевірка всіх тендерів міської ради та комунальних підприємств після заяви мера міста, Ігоря Терехова, про проведення фінансового аудиту. Всі необов’язкові тендери будуть скасовані, а гроші, виділені на них, підуть на відбудову та розвиток інфраструктури міста, а також на військові потреби.

Про це повідомляє видання “Pragmatika”

Минулого тижня стало відомо, що до розгляду Харківської міської ради готується проєкт забудови території місцевого водно-пейзажного парку Саржин Яр. Архітекторка Ольга Клейтман, яка працювала над реконструкцією парку у 2020 році, прокоментувала ситуацію.

Парк Саржин Яр, що є улюбленим місцем відпочинку харків’ян, потрапив у центр уваги через проєкт побудови нового офісного центру на його території. Офіційно було виділено 1,7 га для забудови, що становить 10% від загальної площі парку. Згідно з інформацією, яку надала Ольга Клейтман, ця ділянка була передана приватному власникові ще за часів колишнього голови Харківської ОДА, і до сьогодні суперечки щодо її законності не вирішені.

Харківська поліклініка № 24: сумнівні витрати на дорогі футболки та кросівки, — ХАЦ

Саржин Яр відзначався своїм чудовим розташуванням та джерелом чистої мінеральної води, яку харків’яни дуже цінують. Проєкт реконструкції, реалізований у 2017 році студією SBM під керівництвом Ольги Клейтман, перетворив його в оазис посеред міського середовища, де природна зона гармонійно інтегрована з міським простором.

У ході реконструкції та після неї, забудовники намагалися здобути частину території парку, спершу для житлового будинку та господарських будівель, а тепер — під офісний центр. Однак з позовом прокуратури, ухваленим Верховним Судом у 2023 році, рішення про забудову по вул. Ковригінській було скасовано на користь держави.

“Три роки тому, після завершення реконструкції Яру, міська рада спромоглася все ж таки повернути спірну ділянку у власність міста. І начебто все, перемога! Але під час одного з візитів президента України до Харкова, а саме прийому в ЄрміловЦентрі, було підняте питання щодо будівництва нових схожих культурних просторів. І “під шумок” був запропонований той самий раніше відхилений проєкт офісу в Саржиному Яру… Унаслідок перемовин його погодили, і міська рада вирішила відновити проєктування. Дивно, чи не так? Площа чотириповерхового офісного центру займає понад 10 000 кв. м, із яких 8 700 кв. м — це офісні приміщення. Це при тому, що поблизу вже є понад 90 тисяч кв. м офісних приміщень. Варто зауважити, що внаслідок реалізації проєкту, якщо ми будемо проїжджати проспектом Науки, вид на зелені насадження Саржиного Яру буде повністю перекритий через забудову. Така собі перспектива для жителів міста. Проєктуванням цього офісного центру займається харківська будівельна компанія “Авантаж”. Сам проєкт був розроблений іще до війни, але, на мою думку, він не був доречним ані тоді, ані зараз. Компанія не ризикує своїми грошима, вони ризикують грошима платників податків” — розповідає Ольга Клейтман.

Візуалізація проєкту офісного центру

Архітекторка та її команда закликають у ході перевірок надати цій ситуації якнайширшого розголосу, щоб привернути увагу спільноти до потенційно неприйнятної забудови історичної місцевості Харкова, зокрема парку Саржин Яр.

Комментарии