Нафтопродуктам, що потрапили до річок через ворожий удар по Харкову перекриють шлях: екологи назвали терміни та ризики

Наслідки ворожого удару по базі паливно-мастильних матеріалів у Харкові 9 лютого продовжують шкодити довкіллю. Нафтопродукти, що потрапили в річки, забруднюють воду та ставлять під загрозу життя людей та тварин. Щоб запобігти поширенню нафтопродуктів застосують технології блокування водного потоку та хімічні засоби по всій забрудненій поверхні.

Заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов повідомив, що для блокування нафтопродуктів на річці Уди перед Сіверським Дінцем 14 лютого буде застосовано “морські” технології. Паралельно з цим по всій забрудненій поверхні будуть розкидані сорбенти.

Терміни завершення робіт невідомі, адже невідомо, скільки з 3 тисяч тонн палива, яке розтеклося після ударів по нафтобазі, потрапило у воду.

За словами Іванова, нафтопродукти не потрапили до Сіверського Дінця та питної води.

Керівниці апарату ХОВА повідомили про підозру у розкраданні гуманітарної допомоги

Риболовля в забруднених річках Харківщини заборонена.

“Звісно, ні про яку рибу не може йти й мови, і ми обов’язково визначимо локацію (від і до), де це робити не бажано. Тим більше сьогодні ми вже отримуємо перші аналізи. Звичайно, це фактично Уди, Харків, Лопань – частина річок. Переважно Уди. Це все витікало з міста Харків у напрямку Безлюдівки та Зміївської громади. Ось той шлях, який уже пройдено, безумовно, там нічого не можна ловити”. – відповів Іванов, коли журналісти запитали про рибалку.

Очільниця Держекоінспекції Харківщини Ольга Кузнецова зазначила, що концентрація нафтопродуктів у трьох річках Харківщини у 7-8 разів перевищила норму, а у річці Немишлі – у 95 разів.

Начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що після удару РФ по нафтобазі в Харкові та пожежі, яка призвела до витоку палива, порушені кримінальні провадження. Перевіряють, чи законним був цей об’єкт, хто власник і чи була кількість палива дозволеною.

Комментарии