Прокурори Харківщини повідомили подробиці розслідування схеми ухилення від призову (Фото)

За процесуального керівництва Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова повідомлено про підозру голові військово-лікарської комісії за фактом службового підроблення (ч. 1 ст. 366 КК України), а також двом членам ВЛК та співробітнику лікарні за фактом складання завідомо підроблених офіційних документів (ч. 2 ст. 358 КК України).

За даними слідства, медичні працівники разом з посередниками допомагали військовозобов’язаним ухилятися від призову шляхом видавання фальшивих медичних довідок про непридатність до військової служби за станом здоров’я. Військовозобов’язані використовували ці підробки, щоб уникнути служби в армії.

Медичні працівники за грошову винагороду видавали громадянам призовного віку висновки лікарів, акти дослідження здоров’я та довідки про непридатність до військової служби. Сума грошей залежала від обсягу “послуг” та фінансових можливостей військовозобов’язаних та становила від 3 до 5 тисяч доларів США.

СБУ затримала чотирьох військових посадовців, які продавали фіктивні довідки та сприяли вивезенню ухилянтів за кордон (Фото)

Посередники шукали військовозобов’язаних по всій Україні та забезпечували їх документами про непридатність до служби в армії.

У ході обшуків за місцями роботи та проживання підозрюваних вилучено понад 30 тисяч доларів США, чорнові записи, медичні документи та інші докази протиправної діяльності.

Посередників було викрито на початку квітня цього року, і їм була повідомлена підозра за статтею, яка передбачає відповідальність за одержання неправомірної вигоди для себе та третьої особи за вплив на прийняття рішень уповноваженими на виконання функцій держави та місцевого самоврядування, поєднане з вимаганням (ч. 3 ст. 369-2 КК України).

Досудове розслідування проводять слідчі слідчого відділу поліції № 1 Харківського районного управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області за оперативного супроводу співробітників Управління СБУ в Харківській області.

Комментарии