СБУ “на гарячому” затримали харків’янина, який за 12 тисяч доларів допомагав ухилятися від мобілізації (Фото)

СБУ викрила та затримала на Харківщині організатора каналу незаконного виїзду військовозобов’язаних за кордон. Зловмисник за гроші допомагав чоловікам виїхати за кордон як волонтери гуманітарного фонду.

Як повідомив речник СБУ у Харківській області Владислав Абдула, організатором каналу виявився 39-річний харків’янин, переселенець з окупованої частини Луганської області. Він домовлявся про безпідставне внесення чоловіків до інформаційної системи “Шлях” як волонтерів благодійного фонду.

За таку послугу втікачі платили 12 тисяч доларів США. Зловмисник також давав своїм “клієнтам” вказівки та рекомендації як уникнути викриття з боку контролюючих органів під час перетину держкордону. З метою забезпечення алібі для себе організатор вимагав у втікачів власноручно скласти розписку, що вони нібито зобов’язуються повернутися в Україну з гуманітарним вантажем.

Завдяки співпраці СБУ та правоохоронців Іспанії до України повернуть вкрадене «Скіфське золото» (Фото, Відео)

У ході операції оперативники СБУ задокументували одержання організатором каналу від одного із замовників першої частини обумовленої суми. Під час отримання від “клієнта” остаточного розрахунку в розмірі 10 900 доларів та передачі йому відповідних документів зловмисника було затримано “на гарячому”.

На підставі зібраних оперативниками СБУ доказів організатору оборудки повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчинене за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів).

Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. За такий злочин ділку загрожує до 9 років тюрми з конфіскацією майна.

На Харківщині СБУ блокувала схему ухилення від мобілізації на чолі з начальником військкомату

Тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності усього кола осіб, причетних до функціонування цього незаконного каналу.

Викриття та документування протиправної діяльності здійснювали співробітники СБУ в Харківській області спільно зі слідчими Нацполіції за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Комментарии