Скандальний проєкт забудови Саржиного Яру: “Харківзеленбуд” оголосило тендер, відома дата аукціону

Спеціалізоване комунальне підприємство “Харківзеленбуд” оголосило тендер на суму 7,5 млн грн з метою знаходження підрядника для розробки проєктної документації на будівництво багатофункціонального центру. Об’єкт планується розташувати по проспекту Науки, в районі метро “Ботанічний сад”, на території Саржиного Яру.

Про це стало відомо із системи публічних закупівель “Prozorro”.

Проведення аукціону заплановано на 11 серпня.

Нагадаємо, що ситуація з забудовою улюбленого місці відпочинку харків’ян набула широкого розголосу через публікацію проєкту побудови нового офісного центру на його території. У ході реконструкції, яку реалізувала у 2017 році студія SBM під керівництвом Ольги Клейтман, забудовники намагалися здобути частину території парку, спершу для житлового будинку та господарських будівель, а тепер — під офісний центр. Однак з позовом прокуратури, ухваленим Верховним Судом у 2023 році, рішення про забудову по вул. Ковригінській було скасовано на користь держави.

Мер Харкова перевіряє тендери мерії та КП, зокрема проєкт забудови Саржиного Яру

“Три роки тому, після завершення реконструкції Яру, міська рада спромоглася все ж таки повернути спірну ділянку у власність міста. І начебто все, перемога! Але під час одного з візитів президента України до Харкова, а саме прийому в ЄрміловЦентрі, було підняте питання щодо будівництва нових схожих культурних просторів. І “під шумок” був запропонований той самий раніше відхилений проєкт офісу в Саржиному Яру… Унаслідок перемовин його погодили, і міська рада вирішила відновити проєктування. Дивно, чи не так?”, — висловлювалась стосовно цього проєкту архітекторка Ольга Клейтман.

У ході перевірок мером Харкова Ігорем Тереховим сумнівних та необов’язкових тендерів, архітекторка та її команда намагалися надати цій ситуації якнайширшого розголосу, щоб привернути увагу спільноти до потенційно неприйнятної забудови історичної місцевості Харкова, зокрема парку Саржин Яр.

Комментарии