У Харківському історичному музеї оцифровують експонати для збереження культурної спадщини

Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова приєднався до міжнародного проєкту “Memory Savers” та почав процес оцифрування свого музейного фонду з липня цього року.

Заступниця начальника Харківської ОВА, Віта Ковальська, розповіла, що цей проєкт спрямований на оцифрування колекцій музеїв, і в ньому беруть участь студенти для передачі їм досвіду музейних працівників.

“Оцифрування музейних предметів є одним з важливих напрямків збереження культурної спадщини та формування історичної пам’яті, особливо в умовах війни. Загалом у проєкті «Memory Savers» взяло участь 20 центральних регіональних музеїв України, серед яких і Харківський історичний музей. За час роботи проєкту на Харківщині оцифрували вже понад 500 експонатів музейного фонду, зокрема, предмети живопису, нумізматики та етнографії”, — сказала Віта Ковальська.

Наступного року музей планує створити Центр цифрових технологій, що дозволить оцифровувати експонати інших музеїв Харківщини.

Україна тримає запаси трансформаторів за кордоном на випадок обстрілів з боку росії

Також, завдяки міжнародним партнерам з Німеччини, Харківський історичний музей отримав необхідне обладнання для оцифрування, включаючи фотоапарат, фотобокс, ноутбук та сканер. Фінансується також навчання студентів та співробітників музею на цій техніці. Вони спільно проводять наукові дослідження музейних колекцій та вносять інформацію до європейської бази даних.

Проєкт “Memory Savers” реалізується Центром цифрової історії (Рівне, Україна) та SUCHO (Saving Ukrainian Cultural Heritage Online) за фінансової підтримки Фонду EVZ (“Пам’ять, відповідальність, майбутнє”, Берлін, Німеччина).

Комментарии