Вибух у навчальному підрозділі ДСНС: з інцидентом пов’язаний син головного рятувальника Вінниччини (Фото, Відео)

31 травня в гуртожитку Національного університету цивільного захисту, що розташований на Харківщині, стався вибух. Здетонував снаряд, який розбирали двоє курсантів, що навчалися на саперів. Молоді хлопці загинули, а ще один отримав травми. За повідомленнями, наказ на розбирання боєприпасу та створення його муляжу надав син головного рятувальника Вінниччини, Олександр Шевчук.

Про інцидент повідомили в Міжрегіональному центрі гуманітарного розмінування та швидкого реагування.

Сталася надзвичайна подія, а саме детонація ВНП, тип якого встановлюється. На жаль, внаслідок події загинуло двоє співробітників ДСНС. Наразі проводиться перевірка. Обставини події встановлюються правоохоронними органами“, — сказано у повідомленні.

Пізніше стало відомо, що загиблими стали третьокурсники-курсанти Роман Сліпець і Євген Кочетов, яким було 20 та 21 рік відповідно. Ще один курсант, Дмитро Солодовніков, отримав поранення. Він знаходився в сусідній кімнаті, коли стався вибух. Лікарі поставили діагнози: контузія, черепно-мозкова травма, струс головного мозку, осколкові поранення та проблеми зі слухом.

Журналістка Ірина Ромалійська зазначила, що хлопці отримали наказ від керівника щодо розбирання боєприпасу.

Жили й навчалися в гуртожитку в селі Ватутіне. До мене звернулися рідні одного з загиблих, переказую з їхніх слів. Так от, за інформацією родичів загиблого, начальник кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки Олександр Шевчук дав наказ курсантам дістати зі 152-мм снаряду вибухову речовину. Снаряд здетонував. Двоє курсантів загинули. Ще один травмований, кілька отримали контузії. Сталося це все не на тренувальному майданчику, а в гуртожитку!“, — сказано у дописі. 

Постраждалий курсант Дмитро Солодовніков, коментуючи інцидент для видання “Суспільне Харків”, також вказав на начальника кафедри, який вимагав, щоб загиблі самостійно виготовили муляж.

У ніч перед вибухом, 30 травня, Олександр Шевчук, який за словами студентів видав наказ на розбирання снаряда, запросив до себе одного з загиблих, Євгенія Кочетова, згадує Дмитро.

Дмитро на церемонії прощання із загиблими курсантами, Харків, 3 червня 2023 року. Фото: Суспільне Харків

“Хлопці попросили у Шевчука Kärcher, щоб безпечно вимити вибухівку. У вівторок він покликав щодо мого завдання — я робив плакати про мінну небезпеку — і попросив покликати Женю Кочетова. Жені він говорив: “У вас час до п’ятниці. Чайник, молоток і арматура — сидіть і робіть. Якщо ні, то не вийдете тоді, весь курс буде страждати — бігати. Різноманітні покарання буде вигадувати й вони будуть без канікул. Вони казали, як зробити правильно, а воєначальник вирішив зробити все навпаки, подумав, що він найрозумніший. Завжди, якщо йому щось скажеш — починає кричати. Ми йому казали, що в наших обов’язках не прописано розбирати снаряди. Він почав кричати з нецензурними словами, що все це потрібно”, — розповів Солодовніков. 

Олександр Шевчук є сином Руслана Шевчука, начальника Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області.

Два курсанти ДСНС загинули, коли розбирали снаряд у Харкові. З інцидентом пов'язаний син головного рятувальника Вінниччини (Фото+Відео)

Відомо, що чотирьох посадовців Національного університету цивільного захисту відсторонили поки триває розслідування щодо загибелі та поранення курсантів. Це стосується тих, хто несе відповідальність за навчальний процес. В університеті створено спеціальну комісію, яка очолює заступник голови ДСНС.

Усі матеріали будуть передані до Державного бюро розслідувань.

Комментарии