Зміни в системі охорони здоров’я Харківщини: що таке госпітальні округи та кластерні лікарні

У Харкові та Харківській області планується впровадження нових реформ у системі охорони здоров’я, які передбачають створення госпітальних округів та кластерних лікарень. Ці зміни були затверджені Законом України, прийнятим Верховною Радою у липні 2022 року.

Мережа закладів охорони здоров’я в області буде організована у госпітальні округи, а потім поділена на кластери. При цьому враховуватимуться такі фактори, як адміністративно-територіальні межі, географічні особливості регіону, населення, захворюваність, доступ до медичної допомоги та навантаження на медичний персонал.

У Харкові вперше встановили біопротез травмованому собаці

Лікарні будуть поділені на надкластерні, кластерні та загальні відповідно до видів медичної допомоги. В Харківській області планується створити один госпітальний округ і сім кластерів, включаючи дві надкластерні лікарні – обласну дитячу та дорослу.

Проєкт мережі медустанов для Харківської області вже направлено на затвердження в міністерство та очікується розгляд до 1 червня. Окрім цього, планується створення центрів, що спеціалізуються на інфекційних хворобах, психічному здоров’ї, онкології та кардіохірургії.

У Харкові також планується створення семи кластерних лікарень на базі існуючих медичних закладів. Ці нові лікарні будуть обслуговувати пацієнтів у різних районах міста.

Пропозиції щодо реформування мережі медичних закладів вже надійшли до обласного Департаменту охорони здоров’я та зараз розглядаються міністерством.

Комментарии