БЕБ викрило схему заволодіння коштами на закупівлі військового обладнання (Фото, Відео)

Детективи Бюро економічної безпеки України викрили схему заволодіння державними коштами на закупівлі військового обладнання.

За даними слідства, колишній директор держпідприємства та троє його спільників підписали договір поставки модуля підсилення потужності для військового обладнання на суму 3,9 млн грн.

Однак, ФОП-постачальник такого обладнання не мав, тому вони купили його у третій компанії, до того ж у несправному стані.

Службові особи держпідприємства підписали акт передачі майна, накладну та гарантійний лист на несправні запчастини. Формально умови договору між сторонами були виконані.

Далі на підприємстві підробили акти прийому й відповідності держстандартам поставленого обладнання.

На підставі поданих підроблених документів, бухгалтерія держпідприємства перерахувала першу частину оплати майже 1,9 млн грн підприємцю-постачальнику.

ХОВА закупила колючих дротів на 60 мільйонів гривень без відкритих торгів, – ХАЦ

Надалі ці гроші вони намагалися вивести у готівку через підставні підприємства.

Завдяки оперативним діям детективів БЕБ решту суми по договору, а це 2 млн грн, з рахунків держпідприємства не перерахували.

Співорганізатору та підприємцю, який постачав несправне обладнання, суд міста Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Ще одна співучасниця перебуватиме під домашнім арештом.

За такі дії колишньому директору та трьом співучасникам оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою), ч. 1 ст. 366 КК України (Службове підроблення).

За вчинення цих правопорушень фігурантам справи загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна або без такої.

Комментарии