Два харківських депутата від ОПЗЖ втекли за кордон через «Шлях» — ЗМІ

31-річний депутат Харківської обласної ради Віталій Абрамов виїхав з країни вранці 31 січня цього року. Перетнути кордон йому вдалося під витглядом волонтера, оскіьки Харківська ОВА внесла його в систему «Шлях». Автомобіль, яким виїхав Абрамов, того ж дня повернувся в Україну, але уже без нього. Про це йдеться в розслідуванні NGL.media «Тринадцять друзів системи «Шлях».

До облради Віталій Абрамов потрапив від вже забороненої проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя» (ОПЗЖ), але весною 2022 року, за даними Суспільного, він вийшов із партійної фракції. На момент виборів він працював у департаменті Державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області, а до того як приватний підприємець отримував невеликі бюджетні замовлення. Цього року засідання Харківської облради відбуваються по відеозв’язку і, згідно з документами, Віталій Абрамов брав у них участь.

Поговорити з Віталієм Абрамовим журналістам не вдалося, хоч його колеги-депутати надали його телефонний номер. На офіційний запит NGL.media в облраді відреагували відпискою, що на електронному запиті немає підпису.

Журналісти ідентифікували понад 2 тисячі чоловіків, які втекли за кордон через “Шлях”

Розслідувачі з’ясували, що Абрамова до системи «Шлях» вносила Харківська ОВА. Вперше це сталось 10 серпня 2022 року за поданням «Благодійного фонду імені Саркіса Давтяна», а вдруге – 9 листопада 2022 року за поданням БФ «Допомога українцям 2022». Останній дозвіл діяв до 31 січня 2023 року року – саме у той день Абрамов і виїхав.

На доказ волонтерської діяльності депутата керівник фонду «Допомога українцям 2022» Владислав Росток’ян надіслав NGL.media копію декларації на 50 турнікетів, ввезених Абрамовим. Судячи із відтиску печатки на документі, ці турнікети Абрамов завіз 23 січня, тобто ще до остаточного виїзду за кордон. Журналісти попросили Росток’яна уточнити дату привезення товарів, але протягом кількох тижнів так і не отримали пояснення.

Ще один діючий депутат уже Харківської районної ради, 39-річний Станіслав Лебедєв, за даними джерела у Держприкордонслужбі, скористався потягом для перетину кордону. Він виїхав з України у листопаді 2022 року, після чого зник.

За даними “Харківського антикорупційного центру”, Лебедєв, який став депутатом від ОПЗЖ, вказував у декларації, що безробітний і не має доходів. У 2021 році Лебедєву таки вдалось знайти роботу і одразу на керівній посаді – його призначили директором комунального підприємства «Підземне місто», де він пропрацював трохи більше року (це підприємство керувало торговими павільйонами у переходах метро).

До системи «Шлях» Станіслава Лебедєва внесло Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Усі знайдені журналістами телефони депутатат вже неактуальні, а у райраді повідомили, що Лебедєв не відвідав жодне з засідань сесії, які проводили протягом 2022-2023 років, але заяви на складання депутатських повноважень не подавав.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии