Ексдепутата Харківської міськради і колишньго заступника мера виправдали у справі про розкрадання 5 мільйонів гривень

Суд виправдав колишнього депутата Харківської міськради, екскерівника комунального підприємства “Харківське ремонтно-будівельне підприємство” Семена Сироту та начальника служби механізації того ж КП Юрія Бондарєва у справі щодо розкрадання 5 мільйонів гривень. Про це стало відомо з вироку Октябрського райсуду Полтави, поінформували в Харківському антикорупційному центрі.

Ще наприкінці 2014 року КП “Харківське ремонтно-будівельне підприємство” (далі “ХРБП”) за результатами торгів уклало три договори на загальну суму 5,14 млн грн з ТОВ ТВП “Астек” на придбання гідравлічного автопідіймача та спецавтомобілів ГАЗ.

Сторона обвинувачення стверджувала, що Сирота домовився з директором ТОВ ТВП “Астек” Сергієм Васюковим (у грудні 2023 року провадження відносно нього було закрите у зв`язку з його смертю) про штучне заниження суми вартості спецтехніки для забезпечення безумовної перемоги у конкурсі та отримання рішення тендерного комітету на свою користь. А з начальником служби механізації КП “ХРБП” Бондарєвим домовився про фіктивне прийняття авто.

Були підписані договори та акти на поставку спецтехніки, але слідство вважало, що поставки техніки були фіктивними. Протягом грудня 2014 – квітня 2015 на рахунки ТОВ “Астек” було перераховано 5,14 млн грн. Також стверджувалось, що ці кошти надалі перерахували на розрахункові рахунки інших підприємств з ознаками фіктивності та отримали їх у готівковому вигляді.

Прокуратура просила суд призначити Сироті та Бондарєву покарання по 10 років позбавлення волі, з конфіскацією всього майна.

Сирота та Бондарєв провину не визнали.

За гроші робили чоловіків “волонтерами” для втечі за кордон: підозрюють двох депутатів та екскерівницю апарату Харківської ОВА

Обласна прокуратура оголосила підозру Сироті ще у червні 2016 року. Тоді стверджувалось, що  придбані автівки замовнику так і не надійшли. У серпні 2016 року обвинувальний акт стосовно Сироти був направлений до суду.

Як повідомляв ХАЦ, прокуратура зазначала, що комунальне підприємство закупило уживані автомобілі, що не відповідали умовам договору. Поставлені автівки виявилися переобладнаними та з чималим пробігом, а за договором мали передати новий спецтранспорт. За даними прокуратури, вартість техніки, що не відповідала умовам угоди, складала 1,9 млн грн.

У судовому засіданні Семен Сирота зазначив, що вони з Бондарєвим до комітету з конкурсних торгів не входили, не здійснювали впливу або тиску на членів комітету при прийнятті будь-яких рішень та не вели домовленостей про фіктивне прийняття цих автомобілів на облік. Транспортні засоби від ТОВ “Астек” були отримані, про надходження автомобілів та їхній стан він дізнався від Бондарєва. У грудні 2014 року під час огляду автомобілів були виявлені несправності, їх передали за договорами зберігання ТОВ “Астек”.

За словами Сироти, протягом 2015 року спецтехніка була повернута на КП “ХРБП” (строки повернення при цьому переносились за проханням ТОВ ТВП “Астек”), за винятком автопідіймача. Комісія з інвентаризації в січні 2016 року не виявила його за цією адресою, а директор ТОВ ТВП “Астек” місцезнаходження автопідіймача відмовився назвати. 

Варто зазначити, що всі кошти у сумі 5,14 млн грн КП “ХРБП” перерахувало на рахунки ТОВ ТВП “Астек” набагато раніше, ніж приватна фірма повернула спецтранспорт (і то не весь) комунальному підприємству.

Рішенням Господарського суду Харківської області від 11 квітня 2016 року було задоволено позов КП “ХРБП” до ТОВ ТВП “Астек”, згідно з яким фірма повинна була повернути автопідіймач комунальникам. Однак до теперішнього часу автопідіймач КП не повернули.

Бондарєв підтримав показання Сироти.

Суд звернув увагу, що Сирота та Бондарєв до комітету з конкурсних торгів не входили, даних про здійснення ними впливу або тиску на членів комітету при прийнятті будь-яких рішень при проведенні торгів на закупівлю автомобілів до суду не надано. Також, на думку суду, недоведеним є факт, що на час перерахування бюджетних коштів у грудні 2014 року були відсутні транспортні засоби, купівлю-продаж яких, за версією сторони обвинувачення, було оформлено документально.

Так само, на розгляд суду не надано жодного доказу на підтвердження домовленості Сироти з директором ТОВ ТВП “Астек” про штучне заниження вартості пропозиції на торгах та будь-якої домовленості з Бондарєвим про фіктивне прийняття автомобілів.

Суд вважає, що лише відсутність реєстрації за ТОВ ТВП “Астек” спецтехніки не може підтверджувати фіктивності прийняття автомобілів за актами, а той факт, що комунальне підприємство прийняло від товариства автомобілі, не зареєстровані за ТОВ ТВП “Астек”, не свідчить про наявність в діях Сироти та Бондарєва складу злочину.

Семен Сирота у 2023 році склав мандат депутата Харківської міськради та звільнився з посади директора КП “ХРБП”. Також раніше Сирота займав посаду заступника Харківського міського голови з питань ЖКГ.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии