За гроші робили чоловіків “волонтерами” для втечі за кордон: підозрюють двох депутатів та екскерівницю апарату Харківської ОВА

П’ятьом особам оголосили підозри в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України. Серед підозрюваних – депутат Харківської райради, голова однієї із райадміністрацій Харкова, яка також є депутатом Харківської міськради, та колишня керівниця апарату Харківської обласної військової адміністрації. Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

Як встановило слідство, фігуранти залучили до своєї протиправної діяльності волонтерів та функціонерів однієї із благодійних організацій і керували їх діями. Кожен із учасників групи виконував свою роль. Так, депутат райради, який також був керівником однієї із благодійних організацій, розробив механізм переправлення чоловіків за кордон. Від імені цієї благодійної організації вносилися їхні дані до системи “Шлях”.

Допомагала ухилянтам втікати за кордон: підозрюють ексначальницю управління освіти ХОВА

Учасники організованої групи направляли від імені благодійної організації листи-запити до ХОВА з проханням погодити “волонтерам” дозвіл на виїзд за кордон. Харківська ОВА давала своє погодження, і чоловіки вносились до системи “Шлях”. Вартість таких послуг складала близько 60 000 гривень.

Слідство встановило 19 “волонтерів”, які протягом 2022-2023 років перетнули кордон та до цього часу не повернулися в Україну.

Розслідування проводять київські поліцейські разом із СБУ.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі