Громадське обговорення звіту щодо видобутку піску у Жихорському лісі: хто є бенефіціарами компанії

Харківська міська рада повідомила про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля стосовно планованого видобутку піску на території Жихорська-1 (Основ’янський район Харкова). При отриманні відповідного спеціального дозволу на користування надрами, планується зрубати ліс на площі 19,5 гектарів.

Про це повідомив Харківський антикорупційний центр.

Запаси піску у даному кар’єрі становлять 2629,3 тисячі кубічних метрів. Видобуток планують проводити віддалено від південної околиці Жихоря на відстані 0,5 км. Заявником на дозвіл є ТОВ “Геосенд”. Громадське обговорення організовано Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

Триватиме обговорення протягом 25 робочих днів. Звіт з оцінки впливу на довкілля, який складається з 507 аркушів, доступний для перегляду з 13 липня в ТОВ “Геосенд” та в адміністрації Основ’янського району.

Варто відзначити, що ТОВ “Геосенд” не вперше намагається отримати дозвіл на видобуток піску в цій місцевості. Раніше, у червні 2018 року, Харківська міська рада відмовила у погодженні дозволу для ТОВ “Геосенд”, оскільки це суперечило затвердженій містобудівній документації на місцевому рівні.

Ремонт шкільних укриттів у Харкові: завищені ціни та переплати на будівельних матеріалах, — ХАЦ

ТОВ “Геосенд” має таких співвласників: Іван Кузін, Олександр Настенко та Вікторія Письмак. Раніше серед співвласників був також Віталій Якименко, батько народного депутата від партії “Слуга Народу” Павла Якименка. Олександр Настенко є бізнес-партнером Віталія Якименка та співвласника мережі “АТБ” Геннадія Буткевича у ТОВ “Гранітний кар’єр” у Житомирській області. Вікторія Письмак працює директором у ТОВ “А.І.Р”. Письмак разом з Іваном Кузіним є співвласником ТОВ “Торговий дім “Харківнерудпром”.

На даний час мер Харкова Ігор Терехов висловив що він проти вирубки Жихорського лісу. Він запропонував збирати підписи проти вирубки лісу та залучати народних депутатів для допомоги у цьому питанні.

“Я – на вашому боці і проти вирубки лісу в Жихорі. Тепер цим питанням займатимуться наші юристи. Якщо потрібно буде домагатися справедливості через суд, ми підемо таким шляхом. Зараз пропоную зібрати відповідні підписи проти вирубки лісу та висловити письмово свої зауваження. Всі ці листи ми надішлемо суб’єкту господарювання. Крім того, пропоную залучити до цієї місії народних депутатів. У свою чергу адміністрація району повідомить про все, що відбувається навколо Жихора, Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України. Разом ми зможемо протистояти цьому. Після уточнення всіх правових моментів зберемося знову, щоби виробити спільну майбутню стратегію”, – звернувся до активу Основ’янського району Ігор Терехов.

Комментарии