Харківські правоохоронці розповіли про найрозповсюдженіші шахрайські схеми та про те, як їх уникнути

У Харківській області поширюється ряд шахрайських схем, якими зловмисники використовуються для обману громадян.

Про це повідомила поліція Харківської області.

За даними правоохоронців, шахраї розміщують оголошення з неправдивими пропозиціями на різних Інтернет-ресурсах, таких як “продам”, “віддам”, “подарую”, “пропоную послуги” та інші. Після отримання передплати, зловмисники зникають. Жителям регіону радять не сплачувати за товари перед отриманням, а також утримувати особисту банківську інформацію від сторонніх осіб.

Масштабна шахрайська схема ліквідована: понад 10 тисяч громадян стали жертвами шахраїв (Відео)

Особливу увагу слід звернути на дзвінки з номерів з префіксами 044-, 094-, 091-, де шахраї представляються співробітниками різних банків. Вони повідомляють про спроби зняття коштів з банківських карток або необхідність оновлення інформації. У результаті, зловмисники отримують доступ до паролів та термінів дії карток, які використовують для зняття грошей. Поліція закликає громадян не підтверджувати жодні запити у повідомленнях, а у разі отримання таких дзвінків перевіряти інформацію безпосередньо в банку.

Також зловмисники поширюють різноманітні електронні посилання через Інтернет, пов’язані з єДопомогою, виграними призами, допомогою ЗСУ та іншими. Громадянам радять не переходити за посиланнями, надісланими незнайомими особами, оскільки це можуть бути фішингові сторінки, які використовуються шахраями для переказу грошей з банківських карток потерпілих на свої рахунки.

“Якщо ви стали жертвою шахраїв, або вам відомі такі випадки, звертайтесь до територіальних відділів поліції або телефонуйте 102”, — зазначи у поліції.

Комментарии