Харківські волонтери просять припинити доставку продуктів та човнів до Херсона

Після вибуху на Каховській ГЕС 6 червня, тисячі будинків у Херсонській області зазнали затоплення. Волонтери з усієї України відправилися на місце подій, щоб допомогти постраждалим.

Серед них був харківський екоактивіст Артем Приходько, який оперативно прибув до Херсона, відправивши човен “Новою поштою” і самостійно приїхав потягом до Миколаєва. Разом зі знайомими він закупив продукти, знайшов автомобіль та поїхав рятувати херсонців від голоду й спраги.

Виявилося, що місто отримало велику кількість допомоги. В Херсоні було близько тисячі волонтерів з усієї країни, особливо з Харкова й Києва, де діє потужний волонтерський рух.

Волонтери доставили воду до місцевої лікарні, де перебували постраждалі від повені. Продукти було передано в притулок у Миколаєві, де знаходилося понад 500 людей. Більшість херсонців, які потребували евакуації, виїхали протягом перших двох днів. Згодом між волонтерами почалася конкуренція за порятунок людей, повідомив Артем Приходько. За його словами, волонтерський рух у місті був хаотичним через відсутність централізованого організатора, що керував би роботою різних активістів. Однак, завдяки оперативній реакції всієї країни на трагедію, вдалося врятувати багато життів.

На Херсонщині тривають заходи з подолання наслідків підриву Каховської ГЕС (Фото)

Оскільки рівень води в Херсоні починає спадати, човни вже не потрібні. Місцеві комунальні служби та волонтери, що лишилися у місті, організувались для відкачування води з низинних районів. Це призвело до зміни потреб. Наразі необхідні дезінфекційні таблетки для очищення води, а також помпи для відкачування води. Також потрібні будівельні матеріали, оскільки люди почнуть відновлювати пошкоджене водою житло. За словами волонтера, херсонцям було запропоновано тимчасовий притулок у Харкові, але вони відмовляються через велику відстань. Крім того, вони можуть скористатися туристичними базами в Коблево для тимчасового проживання.

У Херсоні залишаються волонтери з харківської організації “Порятунок тварин”. З дахів та дерев врятували велику кількість собак та котів. Вони знаходяться в тимчасових притулках в Херсоні та Миколаєві, тому потреби в кормі для тварин все ще актуальні. Волонтери зараз займаються пошуком їх власників, адже багато з врятованих тварин мають господарів, але через обставини вони були евакуйовані окремо від своїх улюбленців. Волонтери викладають фотографії собак та котів на сторінках “Порятунку тварин” у соцмережах, сподіваючись, що власники їх побачать і повернуть своїх улюбленців.

До Харкова з Херсону на перетримку привезли 32 собаки.

Оскільки становище в Херсоні ще потребує допомоги, місцеві волонтери радять організаціям, які надають допомогу, спочатку звернутися до Гуманітарного штабу для отримання актуальної інформації щодо потреб.

Телефон Гуманітарного штабу: 0 800 101 102.

Комментарии