Кандидат в мери Харкова назвав чотири пункти своєї антинаркотичної програми

У Харкові кандидат в мери від “Європейської солідарності” Олександр Скорик розповів про плани зі звільнення міста від наркотиків. На його думку, у місцевої влади є для цього всі необхідні важелі – від пропаганди здорового способу життя до розриву договорів про оренду з нечистими на руку підприємцями.

Згідно з опитуванням “Молодь і наркотики”, у кожного четвертого харків’янина є досвід вживання речовин, які “розширюють свідомість”. І якщо в 90-ті роки “лідером” був канабіс, то зараз він поступається місцем куди більш небезпечним психотропам. Все частіше підлітки і молоді харків’яни намагаються спробувати “спіди”, “солі”, “спайс”, амфетамін і медичні опіати.

295324207_0.jpg

Основною проблемою стала легкодоступність заборонених речовин. Багато з них можна без проблем придбати в “спеціалізованих” аптеках. Їх легко впізнати по чергах з наркозалежних, які зазвичай збираються в темний час доби. У таких закладах фармацевти відверто плюють на вимоги про рецепт, а керівництво – закриває на це очі.

Але навіть якщо “товар” не вдалося придбати в аптеці, його можна без проблем знайти на харківських вулицях. Реклама психотропів заполонила стіни будинків і магазинів, під’їзди багатоповерхівок і публічні місця. У Харкові нерідко проходять акції по зафарбовування подібних “оголошень”, однак продавці і кур’єри знову залишають свої “мітки”.

img_top_0.jpg

Чиновники та правоохоронці багато говорять про боротьбу з наркотиками, проте реальні дії нерідко розходяться зі словами. Так що ж повинна зробити харківська влада, щоб прибрати заборонені речовини з вулиць? Кандидат в мери Харкова Олександр Скорик озвучив свою програму дій.

* По-перше, необхідно розірвати практику “дахування” аптек. Ті установи, де продають кодеїновмісні препарати без рецептів, повинні “піти” з вулиць. Для цього міська влада може і повинна розірвати договори про оренду з підприємцями.

* По-друге, потрібно звернутися до європейського досвіду. Саме провідні закордонні центри можуть допомогти Харкову з програмами для реабілітації наркозалежних. Крім того, багаторічний досвід іноземних партнерів дозволить налагодити систему соціально-психологічної допомоги сім’ям, які зіткнулися з цією бідою.

* По-третє, місцевій владі під силу створити комфортні умови для молоді. Необхідно підтримувати спортивні секції та клуби, шкільні гуртки та скаутські рухи. Причому не на словах, а на ділі – відкриваючи роликодроми, урбан-парки, спортивні майданчики і місця для активного відпочинку.

* Нарешті, четвертим пунктом в програмі кандидата від ЄС стала активна боротьба з рекламою наркотиків. Комунальники повинні не просто раз в пару місяців зафарбовувати адреси Telegram-каналів, а звертатися в поліцію. У цю боротьбу повинні бути максимально залучені і жителі міста – за допомогою чат-ботів в соцмережах вони зможуть повідомляти про нові написи.

Адже це не боротьба міської влади за чистоту стін, а боротьба за майбутнє наших дітей і онуків. Боротьба за те, щоб вони прожили гідне і довге життя, а не закінчили свій шлях в кублі з брудним шприцом. І перемогти в цій боротьбі можна тільки разом.

7c161-clip-163kb_0.jpg

Теги:

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показать все посты

Комментарии