Листоноша “Укрпошти” з Ізюма, яка в окупації організувала розповсюдження російських газет, отримала 11 років тюрми

Дзержинський райсуд Харкова визнав винною керівницю окупаційної пошти в Ізюмі у 2022 році в колабораційній діяльності та призначив покарання – 11 років позбавлення волі, з позбавленням права займати посади в органах влади на 15 років, з конфіскацією всього майна. Про це стало відомо з вироку суду від 11 березня.

Як дізнався Харківський антикорупційний центр, мова йде про Наталію Шабленко.

До повномасштабного вторгнення рф в Україну жінка працювала листоношею в одному з відділень “Укрпошти” в Ізюмі, а під час окупації міста отримала “підвищення” та з червня по вересень 2022 року була “директором” у створеному окупантами комунальному підприємстві “Почта Изюма”. 

Начальнику окупаційної “міліції” Балаклії дали 14 років тюрми: на суді свою провину не визнав

Із вироку суду стало відомо, що Шабленко організувала розповсюдження пропагандистських газет “Харків Z”, “Красная звезда” та “Изюмский телеграфъ” по Ізюмському району (окрім Балаклії та Борової), на шпальтах яких публікувались матеріали з типовими кремлівськими наративами. 

Пропагандистські матеріали містили тези щодо заперечення збройної агресії рф та пропагували легітимність фейкової влади, а також негативне ставлення до органів державної влади України та ЗСУ, та переконували людей у тому, що рф і її збройні сили не є ворогом, з турботою ставляться до жителів окупованих територій і готові надати їм будь-яку допомогу.

У червні 2022 року Шабленко провела збори, де були присутні працівники ізюмської “Укрпошти” та на той момент голова окупаційної влади міста Соколов. Їй запропонували стати “директоркою” пошти. Для роботи так званого КП “Почта Изюма” Шабленко склала штатний розклад, підібрала співробітників із числа колишніх працівників “Укрпошти” і мешканців Ізюма, створила систему відділень та уклала трудові договори з працівниками. 

У судовому засіданні Шабленко свою вину не визнала та повідомила, що у зв`язку зі скрутним матеріальним становищем надала згоду стати директоркою створеного окупаційною владою “КП “Почта Изюма”, виконувала вказівки представників окупаційної адміністрації. Зокрема, вона отримувала раз на тиждень у будівлі окупаційної адміністрації газети “Изюмский телеграфъ” та “Харьков Z”, зберігала їх та організовувала їх розповсюдження серед населення. Шабленко повідомила, що зарплату їй платили продуктами харчування.

На суді свідки підтвердили, що до окупації працювали із Шабленко листоношами в одному з відділень “Укрпошти” в Ізюмі, а після початку повномасштабної війни Шабленко пішла на співпрацю з росіянами та очолила КП “Почта Изюма”.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии