На Харківщині експоліцейська, яка погодилася співпрацювати з окупантами, отримала 15 років позбавлення волі

Орджонікідзевський районний суд Харкова визнав винною в скоєнні злочину за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України експоліцейську, яка погодилася співпрацювати з російськими окупантами у Дворічній.

За даними суду, обвинувачена обіймала посаду дільничного офіцера поліції сектору поліцейської діяльності №1 Куп`янського районного відділу поліції ГУ НП України у Харківській області. У момент тимчасової окупації росіянами смт Дворічна жінка перебувала в населеному пункті.

У травні 2022 року поліцейська добровільно погодилася на співпрацю з російськими військовими та в липні обійняла посаду “в. о. старшого дільничного інспектора поліції відділу дільничних інспекторів поліції”.

Зловмисниця опитувала громадян, передавала окупантам перелік військових, які проходили службу у зоні АТО/ООС, та працівників Служби безпеки України.

Зарплата зрадниці становила 50 тис. російських рублів, вона отримала її двічі.

Поліцейську-зрадницю з Харківської області засудили до 15 років увʼязнення з конфіскацією майна

На суді обвинувачена провину визнала частково та заявила, що погодилася працювати на росіян під тиском.

Вона розповіла, що на початку червня 2022 року почала приходити до райвідділку та приймати заяви від громадян. На початку липня 2022 року її син потрапив у дорожньо-транспортну пригоду та дістав черепно-мозкову травму. Умов для лікування ані у Дворічній, ані в Куп’янську не було, виїхати на підконтрольну Україні територію жінка не могла, тому мала лише можливість вивезти сина в росію. За дозвіл на виїзд окупанти вимагали від неї офіційно працевлаштуватися до так званих “правоохоронних органів”. Жінка погодилася. Вона також заявила, що дані про учасників АТО/ООС “записувала зі слів представника окупаційної влади”, а не з власної ініціативи.

Водночас захист не надав суду жодних доказів тиску на обвинувачену з боку росіян.

Суд визнав жінку винною в скоєнні злочину за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України та призначив покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавленням спеціального звання капітана поліції.

Комментарии