Пожежа в харківському пансіонаті для літніх людей: мерія проігнорувала порушення, а обвинувачені вийшли під заставу

Ленінський райсуд Харкова продовжує розгляд кримінального провадження відносно чотирьох обвинувачених у порушенні вимог пожежної безпеки, що спричинило у 2021 році виникнення пожежі з численними жертвами осіб похилого віку в пансіонаті в Холодногірському районі Харкова. Водночас прокурори встановили також порушенння при використанні земельної ділянки для розміщення вказаної будівлі.

Зокрема, з’ясували, що зазначена двоповерхова будівля, у якій проживали літні люди, була побудована у 2012 році самочинно, без належної проектно-дозвільної документації. Частково пансіонат знаходився на земельній ділянці, щодо якої Харківська міськрада ще в 2008 році прийняла рішення про надання в оренду для обслуговування житлового будинку. Проте відповідного договору оренди в подальшому так і не уклали. 

Дом престарелых в Днепре, где погибли пятеро женщин, основала харьковчанка

Вартість земельної ділянки, яка підлягає поверненню за судовим рішенням, складає майже пів мільйона гривень. 

Незважаючи на фактичне використання землі комунальної форми власності без укладеного договору оренди, міськрада як власник будь-які заходи для усунення вказаних порушень протягом тривалого часу не вживала, в тому числі й після пожежі з численними жертвами, яка набула значного суспільного резонансу. Мерія не відреагувала і після направлення органами прокуратури відповідних листів, якими міськраду було поінформовано про наявні порушення та запропоновано самостійно пред’явити відповідний позов з метою захисту порушених інтересів.   

У зв’язку з нездійсненням органом місцевого самоврядування відповідних повноважень прокуратура в 2021 році звернулася до суду з позовом. Київський райсуд Полтави позов прокурора задовольнив повністю: фізічну особу зобов’язали привести земельну ділянку у придатний для використання стан, включаючи знесення самочинно збудованого майна, та повернути у власність громади. На теперішній час триває строк на апеляційне оскарження відповідного судового рішення.

Речник Харківської облпрокуратури Дмитро Чубенко також повідомив, що всі обвинувачені у справі про пожежу в пансіонаті вийшли із СІЗО під заставу. Власник пансіонату вніс найбільшу суму — 1 млн 40 тисяч гривень. В орендаря будинку, його дружини, яка була директоркою закладу, та адміністратора застава склала 198 840 гривень з кожного.

Нагадаємо, 21 січня 2021 року сталася пожежа у двоповерховому приватному будинку на вулиці Нижній Гіївській, 150-Б. На момент приїзду рятувальників полум’я охопило другий поверх будівлі. З’ясувалося, що на території будинку працював пансіонат для пенсіонерів. Внаслідок трагедії 15 людей загинули на місці, 11 вдалося врятувати. За кілька днів у міському хоспісі помер один із евакуйованих. У мерії його смерть пов’язали з віком та супутніми захворюваннями.

Правоохоронці затримали чотирьох підозрюваних. Власника незаконної споруди, подружжя, яке керувало пансіонатом, та хлопця, що виконував функції адміністратора, відправили до СІЗО. У власників пансіонату “Золотий час” виявили ще кілька подібних закладів та всі закрили.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии