Ректорка Харківського університету ім. Каразіна через суд заборонила первіряти свою дисертацію на плагіат

Ректорка Харківського національного університету імені Каразіна Тетяна Кагановська подала до суду на Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, аби припинити перевірку своєї роботи на плагіат. Суд задовольнив цей позов та заборонив розглядати скаргу про плагіат в її дисертації. Про це повідомив колишній професор Сумського державного університету Олег Смірнов з посиланням на ухвалу суду. 

За його словами, комітет з питань етики мав розглянути плагіат в дисертації ректорки до 9 вересня, однак продовжив термін розгляду до 9 жовтня. 5 жовтня суд ухвалив рішення про “визнання дій (щодо перевірки дисертації – ред.) протиправними”.

Вікторія Грецька-Миргородська намагається через суд поновитися на посаді в ліквідованому управлінні Харківської мерії

У коментарі “УП. Життя” очільник Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) Андрій Бутенко розповів, що Тетяна Кагановська подала позов до суду про те, що нацагентство, на її думку, не має права перевіряти її роботу на плагіат. 

“Також ректорка подала позов, який забороняє вчиняти будь-які дії до розгляду справи по суті. Тобто поки перший позов про повноваження нацагентство не буде розглянуто, йому забороняється вчинятися будь-які дії. У нас подібних кейсів вже три, – сказав очільник НАЗЯВО. 

Подібне рішення раніше суд виніс відносно в.о. ректорки Вінницького медуніверситету.

За словами координаторки антиплагіатної ініціативи “Дисергейт” Світлани Вовк, відповідні ухвали суду – це “серйозний прецедент створення умов безкарності для злодіїв від науки”.

“Якщо НАЗЯВО не знайде правового механізму розблокування цієї ситуації, то всі викриті плагіатори спробують втекти від відповідальності таким чином”, – зазначила вона.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии