Вікторія Грецька-Миргородська намагається через суд поновитися на посаді в ліквідованому управлінні Харківської мерії

Вікторія Грецька-Миргородська, колишня керівниця управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів Харківської міськради, яке було ліквідоване через скандальні закупівлі під час війни, намагається через суд поновитися на посаді. Про це стало відомо з ухвали Харківського окружного адміністративного суду від 25 серпня, проінформували в Харківському антикорупційному центрі.

Спочатку Грецька-Миргородська подала позов особисто до Харківського міського голови Ігоря Терехова, але суд залишив цю заяву без руху. Після цього був поданий позов і до міськради, і до Ігоря Терехова, а третьою особою зазначено управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів.

Грецька-Миргородська просить суд визнати протиправним та скасувати розпорядження Харківського міського голови “Про проведення службового розслідування та відсторонення від здійснення повноважень на посаді” та зобов`язати міськраду допустити її до роботи на посаді заступника директора департаменту, начальника управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів департаменту у справах сім`ї, молоді та спорту.

Нагадаємо, що Вікторію Грецьку-Миргородську та підприємця Віталія Зайцева підозрюють у заволодінні бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, в особливо великому розмірі.

За даними слідства, чиновниця мерії та підприємець розробили план, за яким підприємець мав виступити розробником пакетів програмного забезпечення для БПЛА , а чиновниця – придбати це програмне забезпечення за бюджетні кошти. При цьому, міська влада не мала ані реальних потреб у закупівлі такого софту, ані фактичної можливості для подальшого його використання, адже жодного такого безпілотника на балансі Харківської міськради немає.

Зловмисники уклали низку договорів між міськрадою та ФОП загальною вартістю понад 3 млн грн. На 1,3 млн грн підприємець придбав для себе, як фізичної особи-підприємця, майнові права на програмне забезпечення, а ще 1,8 млн грн зняв у готівковій формі та розподілив їх між собою і спільницею.

Обох фігурантів підозрюють за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Наразі вирішується питання щодо обрання зловмисникам запобіжних заходів.

Вікторія Грецька-Миргородська очолювала Управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів, яке під час війни витрачало бюджетні кошти на проведення семінарів, тренінгів, навчальних програм, закупівлю сувенірів. Зокрема, купували кепки по 800-850 грн., світшоти по 1250-1500 грн., блокноти – по 650 грн, а 394 000 гривень витратили організацію танцювального фестивалю “Незламний Dance”. Після розповсюдження цієї інформації було оголошено аудит, управління ліквідували, а Грецьку-Миргородську звільнили.

Віталій Зайцев до недавнього часу був керівником ТОВ “Харківський технологічний університет “Шаг”. На початку вересня 2023 року його призначили ректором Харківського аерокосмічного університету ім. Жуковського, однак він протримався у цьому статусі лише два тижні.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі