Розмінування Харківщини: в селі під Балаклією за два тижні виявили 1300 російських мін (Відео)

Після російської окупації Харківська область залишається одним з найбільш замінованих місць в Україні. Для розмінування 600 тисяч гектар сільскогосподарських земель потрібно не менше, ніж 125 тисяч саперів, але є тільки 235 осіб – та 22 тисячі заявок на розмінування.

Особливо жахлива ситуація у селі Волохів Яр біля Балаклії – там лише за два тижні силами місцевих мешканців виявлено 1300 мін-“пелюсток”, повідомляє FREEDOM.

Під Харковом трактор наїхав на протитанкову міну

Волохів Яр півроку був під окупацією росіян, які за цей час засіяли село мінами. Наприклад, місцевий мешканець Олександр Черняк, який самотужки виявляє міни з металошукачем, щупом, в окулярах та навушниках, за два тижні виявив 1300 “пелюсток” – протипіхотних малих мін, причому тільки на своєму городі, сусідських ділянках, а також уздовж доріг у селі. Виявлені міни скидає у яму. Каже, один з місцевих на такій мині вже підірвався.

Сільска влада каже, що постраждалих вже троє. Про небезпеку попереджають, але мін так багато, що жертви все одно є.

У полі в Харківській області підірвався трактор

“Сповіщаємо постійно, розмовляємо, розвішуємо оголошення, повідомлення, що тільки асфальтованими дорогами [треба ходити] і нікуди повертати не можна. Знають! У нас була така ситуація, що людина підірвалася у себе у дворі… на тій же стежці, якою ходила протягом пів року” – сказала каналу співробітник Волоховоярської сільради Дар’я Панченко.

Наразі регіон потопає в мінах. Саперів не вистачає – першочергово розміновуються об’єкти критичної інфраструктури. ДСНС не рекомендує місцевим самостійно розміновувати землю – навіть досвідчені експерти у небезпеці. За час розмінування 8 саперів загинуло, понад 30 зазнали поранень.

Комментарии