СБУ викрила та затримала російського агента-спецназівця, який хотів завербувати співробітницю Служби безпеки

Служба безпеки України (СБУ) провела складну спеціальну операцію, результатом якої стало затримання агента федеральної служби безпеки росії з невизнаного Придністров’я. Агент був зобов’язаний створити агентурну мережу на півдні України за завданням ворожої розвідки.

Для досягнення цієї мети, зловмисник намагався вербувати мешканців Одеської області, включаючи місцевих правоохоронців.

Співробітники СБУ створили ситуацію, в якій агент фсб спробував наблизитися до працівниці Служби безпеки та отримати її згоду на співпрацю з ним.

За сценарієм спецслужби України, зловмисник прибув до Одеської області з метою особисто вербувати цю “кандидатку”.

Харківський інформатор рф отримав 12 років тюрми за коригування удару по «Барабашово»

Операція СБУ дозволила крок за кроком задокументувати злочинну діяльність агента фсб і затримати його “на гарячому”.

За даними слідства, агент був громадянином України, який виїхав до Молдови на початку 90-х років та брав участь у війні на боці так званої “Придністровській Молдавській Республіки”. Надалі він служив снайпером у підрозділі “внутрішніх військ Придністров’я”, що підконтрольний росії. Він також був командиром групи 17-го загону спецпризначенців “Едельвейс” міністерства внутрішніх справ росії.

Після прибуття до Одеси у 2014 році для проведення дестабілізаційних заходів, агент був оголошений у розшук українськими правоохоронцями. Щоб уникнути судового переслідування, він втік до невизнаної “Придністровської Молдавської Республіки”, де у 2019 році його звербували представники місцевої “Міністерства внутрішніх справ”. Тоді йому був присвоєний оперативний псевдонім “Скіф”, і він отримав завдання виконувати розвідувальні операції на користь росії.

Підозра другові Путіна: СБУ викрила постачання “Кинджалів” для ударів по Україні

Однією з головних цілей його розвідувально-підривної діяльності був збір інформації про розташування та рух Сил оборони в районах прифронтових зон на півдні України. Він також намагався отримати дані щодо особливостей роботи та завдань, які виконували українські спецслужби в регіоні.

Зараз слідчі Служби безпеки повідомили “Скіфа” про підозру згідно зі статтею 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), і він перебуває під вартою. Тривають заходи для притягнення до відповідальності його кураторів з фсб.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ в Одеській області за керівництва обласної прокуратури та взаємодії з Головним Управлінням внутрішньої безпеки СБУ.

Комментарии