СБУ затримала експрацівників «Харківгазу», які передали росіянам карти газових мереж

Зловмисниками виявились двоє колишніх посадовців однієї з філій державної компанії «Харківгаз», які після захоплення регіону підтримали загарбників. За це одного із фігурантів призначили керівником окупаційної «газової служби», а його спільника – «головним інженером» псевдоустанови.

Як повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула, одразу після «призначення» колаборанти передали рашистам карти газових мереж області. Цю інформацію агресор використовував для підготовки масованих обстрілів регіону з метою максимального вогневого ураження цивільної інфраструктури.

Також окупанти «враховували» картографічні відомості для облаштування інженерних загороджень та мінних полів для стримування контрнаступальних операцій ЗСУ. Крім того, фігуранти займалися відбором газу з української газотранспортної системи для потреб загарбників. Для цього зловмисники відновили роботу газорозподільної станції у захопленому на той час Чугуївському районі. За даними слідства, рашисти використовували викрадену сировину для обігріву пунктів тимчасового базування російських військ та місцевої окупаційної адміністрації рф.

Після визволення громади обидва ворожі поплічники намагалися «залягти на дно» у Вовчанську, а згодом переховувались в орендованій квартирі у Харкові.

Співробітники СБУ встановили місцезнаходження фігурантів і затримали. Зловмисникам оголосили підозри за ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене групою осіб). Наразі вони під вартою. Їм загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии