СБУ затримала рецидивіста, який шпигував для РФ за лініями оборони Харкова

Мешканець Вовчанського району під виглядом пересічного громадянина обходив прикордонну місцевість та відслідковував розташування оборонних ліній та вогневих позицій ЗСУ. Найбільше агресора цікавили геолокації укріпрайонів з фортифікаційними спорудами та важким озброєнням ЗСУ, які обороняють місто з північного кордону. Про це повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Також ворожий інформатор за завданням окупантів хотів дізнатися про місця базування мобільних вогневих груп ППО, що «полюють» на ворожі дрони у прикордонних районах області. Повертаючись додому, фігурант позначав зафіксовані координати на картах Google для підготовки «звіту» російській спецслужбі. За наявними даними, розвідінформація була необхідна росіянам для планування бойових операцій, у тому числі із залученням диверсійно-розвідувальних груп.

Співробітники СБУ завчасно викрили російського інформатора і покроково задокументували його злочину діяльність. Завдяки цьому вдалося убезпечити місця тимчасового базування підрозділів ЗСУ та замаскувати їхнє переміщення, а потім затримати фігуранта у його власному помешканні.

Ворожим поплічником виявився 45-річний рецидивіст, який раніше відбував покарання за крадіжки та нанесення смертельних тілесних ушкоджень потерпілого. У поле зору російської розвідки колишній в’язень потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово оприлюднював серед оточуючих. Під час обшуку в помешканні затриманого вилучено мобільний телефон із доказами його листувань з агресором.

Слідчі оголосили фігуранту підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ за можливості їх ідентифікації на місцевості). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 8 років тюрми.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии