Справа про втечу чоловіків через “Шлях”: екскерівниці апарату Харківської ОВА обрали запобіжний захід

Сьогодні Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід екскерівниці апарату Харківської ОВА Вікторії Белявцевій, якій днями оголосили підозру в організації незаконного переправлення осіб через держкордон України.

Як повідомила сама Белявцева у Facebook, прокурор просив тримання під вартою з можливістю внесення застави, однак суд призначив особисте зобовʼязання зʼявлятися за викликом.

Колишня посадовиця заявила, що нова справа проти неї має політичне підґрунтя.

“Як ви усі зрозуміли, хтось активно та наполегливо шукає “цапа-відбувайла”, адже, друга підозра поспіль – це, безумовно, політичний тиск. Навіть не буду коментувати абсолютну безпідставність звинувачень, це зробить слідство та виправдальне рішення суду”, – зазначила Белявцева.

Вона також заявила, що буде оскаржувати підозру, а також має намір позиватися “до офіційних та неофіційних розповсюджувачів недостовірної та непідтвердженої інформації” щодо її причетності до злочину.

Скандал з гуманітарною допомогою в Харківській ОВА: керівниця апарату прокоментувала підозру

Нагадаємо, днями правоохоронці оголосили п’ятьом особам підозри в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України). Серед підозрюваних – депутат Харківської райради, директор БФ “Безпечне небо” Данило Кислий, голова Київської райадміністрацій Харкова та депутат Харківської міськради Неллі Казанжиєва та колишня керівниця апарату ХОВА Вікторія Белявцева.

За даними слідства, підозрювані є учасниками організованої групи, які організували виїзд за кордон чоловіків під виглядом волонтерів через систему “Шлях”. Слідство встановило 19 таких псевдоволонтерів, які протягом 2022-2023 років перетнули кордон та до цього часу не повернулися в Україну. За виїзд вони сплатили по 60 тисяч гривень.

“Я чесна порядна людина. Я не буду коментувати і робити висновки. Нехай роблять люди, яким ми допомагали”, – прокоментувала підозру голова райради і депутатка Неллі Казанжиєва, повідомили в “Харківському антикорупційному центрі”.

За інформацією розслідувачів, благодійний фонд, від імені якого псевдополнтери тікали за кордон, створили у Києві задовго до повномасштабної війни, а після 24 лютого 2022 року його “реанімували”. Голова фонду Данило Кислий входить до Ради волонтерів при ХОВА і отримував подяки з рук голови обладміністрації Олега Синєгубова.

Крім цього, раніше Белявцевій оголосили підозру в розкраданні понад 15 мільйонів гривень, виділених на гуманітарну допомогу. Експосадовиця внесла заставу у 3,6 мільйони гривень.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии