Хотів навчати дітей за стандартами РФ: директор ліцею на Харківщині отримав рік ув’язення

Київський райсуд Харкова визнав директора ліцею в селі Андріївка Куп’янського району винним у співпраці з окупантами та впровадженні стандартів освіти держави-агресора. У вироку сказано, що чоловіку призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 1 рік із забороною займати керівні посади в освітніх закладах та органах влади на строк 10 років.

Як повідомили в Харківському антикорупційному центрі, мова йде про директора Андріївського ліцею Віктора Шестопалова. Його затримали 1 листопада 2022 року. Чоловік провів у СІЗО три дні, після чого 4 листопада вийшов на волю, сплативши заставу у 26 000 грн.

Роздавала російські підручники і погрожувала позбавленням батьківських прав: на Харківщині викрили директорку ліцею, яка працювала на окупантів

З вироку суду стало відомо, що представники окупаційної адміністрації РФ 1 серпня 2022 року створили заклад освіти під назвою “коммунальное учреждение Андреевский лицей”, який директор добровільно погодився очолити. Шкстопалов запроваджував російську програму навчання, учням видали підручники російською мовою за стандартами освіти рф. Крім того, директор закликав учителів до співпраці з державою-агресором, зокрема, на зборах працівників у серпні 2022 року.

Також Шестопалов отримав від представника відділу освіти окупаційної адміністрації агресора методичні рекомендації в електронному вигляді про організацію навчального процесу початкової та середньої освіти у відповідності до законодавства рф.

У судовому засіданні чоловік визнав свою вину, щиро розкаявся та просив призначити йому мінімальне покарання. Адвокат Шестопалова зазначив, що ліцей до закінчення навчального року 2021/2022 працював за українськими стандартами освіти, а почати новий навчальний рік у ліцеї директора фактично змусили батьки учнів. Сторона захисту також наголошувала, що підручники за російськими стандартами директор отримав після повторного виклику в окупаційне управління освіти.

На суді помічник вихователя ліцею підтвердила, що на нараді педагогічних працівників ліцею 3 серпня 2022 року Шестопалов повідомив, що у новому навчальному році будуть працювати за російськими стандартами і підручниками. Хто з працівників бажає залишитися, той залишається, хто ні – звільняється. На наступний день вона написала заяву на звільнення. Також свідок повідомила, що російська воєнна комендатура обіцяла заробітну плату педагогам ліцею близько 40 000 рублів. Підсобний працівник ліцею на суді зазначила, що на будівлі ліцею висів російський стяг. Учитель фізики та математики повідомила, що разом із трьома колегами відмовилась працювати за “нових” умов. 

У 2021 році в соцмережах Шестопалов публікував фото зі святкування Дня прикордонника. На чоловікові була фуражка із радянською зіркою та серпом і молотом, медалі, а також футболка із написом: “Граница на замке”. Імовірно, він відзначав свято наприкінці травня, як це роблять у Росії.  

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии