Роздавала російські підручники і погрожувала позбавленням батьківських прав: на Харківщині викрили директорку ліцею, яка працювала на окупантів

У Харківській області викрили двох колаборанток, які ще на початку повномасштабного вторгнення рф підтримали російських загарбників.

Як повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула, серед підозрюваних – мешканка Вовчанська. Під час окупації міста загарбники призначили її «головним спеціалістом відділу кадрів» окупаційної адміністрації рф. Виконуючи вказівки місцевого гауляйтера, з липня до вересня 2022 року вона комплектувала «штат» псевдоустанови та закликала людей отримувати паспорти країни-агресора.

Ще однією колаборанткою виявилась 49-річна мешканка Куп’янського району, яку рашисти призначили директоркою одного із захоплених ліцеїв. На цій «посаді» зловмисниця брала участь у виконанні завдань кремля щодо примусової «інтеграції» освітнього процесу до російських «стандартів». Зокрема, вона організувала поставку до навчального закладу з рф пропагандистських підручників з історії.

Як відбувався освітній процес на Харківщині під час окупації, — ХАЦ

Також колаборантка переконувала родини віддавати дітей до захопленого ліцею. У разі відмови – погрожувала їм позбавленням батьківських прав і відправленням учнів до російських інтернатів.

Після деокупації регіону обидві фігурантки намагалась «залягти на дно» і таким чином уникнути правосуддя. Втім, співробітники СБУ встановили їх місця перебування і затримали.

Фігуранткам оголосили про підозру за ч.ч. 2 та 3 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі