Старовинний будинок на Полтавському шляху, який належить економічному університету, планують законсервувати

Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця уклав угоду з ТОВ “Проектне ремесло” щодо обстеження пам’ятки архітектури. Про це повідомили в Харківському антикорупційному центрі, посилаючись на дані з системи публічних закупівель “Prozorro”.

Мова йде про проведення інженерних вишукувань та обстеження технічного стану будівельних конструкцій у навчальному корпусі ХНЕУ ім. С. Кузнеця по вулиці Полтавський шлях,1. Це той самий “зелений будинок” на початку Полтавського шляху, пам ’ятка містобудування та архітектури місцевого значення “Кінотеатр ім. К. Маркса”, охоронний номер 7292-Ха.

Фірма “Проектне ремесло” створена рік тому, директором та засновником є Сергій Боровий. Боровий також є співзасновник ТОВ “Харківський  спеціалізований науково-реставраційний інститут “Укрсхідпроектреставрація”.

Пожежа в Будинку архітектора: місцева влада розповіла про відновлення пам’ятки архітектури

Нагадаємо, будівлю передали університету у 2006 році у занедбаному стані. 27 серпня 2022 року у Павлівську площу, що знаходиться навпроти будинку через річку, влучила ракета С-300. Від вібрацій у старій будівлі обвалилися дерев’яні перекриття. 

Улітку 2023 року Харківська обласна прокуратура звернулася до суду, щоб змусити університет зайнятись ремонтом пам’ятки архітектури.

За даними вилання Kharkiv.Today, роботи з консервації “зеленого будинку” мають от-от початися. Представники університету написали в Міністерство освіти і попросили гроші. Наприкінці серпня ХНЕУ отримав 4 мільйони гривень на консервацію будинку. 

“Це капля в морі”, — каже ректор вишу Володимир Пономаренко.

Та навіть цю краплину керівництво університету поки що не може витратити. Відновлювальні роботи застрягли в бюрократичних заторах. Аби зробити проєкт консервації, необхідно спершу звести огорожу.

“Щоб туди зайти, треба зробити огородження, а для цього потрібен проєкт. Щоб далі продовжувати, треба робити ще один проєкт, а для цього туди треба зайти. Оце в нас така бюрократія: хай валиться, але без проєкта не заходьте”, — розповів Володимир Пономаренко.

В університеті планують перекрити дах, закрити усі вікна та залатати всі шпарини біля цокольного поверху, аби туди не затікала вода і не розмивала фундамент. Все це необхідно встигнути зробити до 15 грудня, інакше гроші повернуться назад до Міністерства.

Ттриповерховий зелений дім на Полтавському шляху пережив чимало власників. Збудований у 1888 році для колезького радника Карла Буркевича, він був і прибутковим будинком, і крамницею зі складами. У радянський час тут був кінотеатр, архітектурний та машинобудівний технікуми, у 2006 році будівля перейшла до власності ХНЕУ. Уже тоді вона була в досить занедбаному стані, а реставрацію проєктанти оцінили в 90 мільйонів гривень.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии