Стеження за редакцією “Bihus.Info” спричинило звільнення керівника Департаменту захисту національної державності СБУ

Романа Семенченка звільнили із посади керівника Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України.

Семенченка звільнили за рішенням Голови СБУ Малюка, який направив відповідне подання на Президента, а той підписав відповідний указ. Керівництво СБУ наголошує на тому, що дії окремих співробітників не повинні кидати тінь на всю Службу.

«Моя позиція однозначна – не можуть вчинки окремих співробітників перекреслювати всі ті позитивні результати, які має СБУ під час війни, і кидати тінь на кожного представника Служби: і тих, хто бореться з ворогом всередині країни, і тих побратимів з СБУ, які віддають на полі бою свої життя заради України. За будь-які незаконні дії має бути покарання», — наголосив Василь Малюк.

Пресслужба СБУ повідомила, що один з операторів, що фігурував у кримінальному провадженні щодо незаконного обігу наркотиків, працював у редакції “Bihus.Info”. Службою безпеки України було розпочато кримінальне провадження згідно зі ст. 359 Кримінального кодексу України.

Офіс Генерального прокурора доручив слідчим Державного бюро розслідувань здійснювати досудове розслідування у зв’язку з порушенням закону, що стосується незаконного встановлення та використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

«Свобода слова є невід’ємною складовою демократичного суспільства і фундаментальним принципом правової держави. Порушення прав журналістів є неприпустимими і підлягають ретельному розгляду та належній реакції. Органи прокуратури мають зобов’язання гарантувати захист журналістів від будь-яких форм тиску та переслідувань, а журналісти отримувати інформацію про цю роботу. Саме з цією метою в Офісі Генерального прокурора діє “платформа захисту прав журналістів”», — наголосив Генеральний прокурор Андрій Костін.

Слідство вважає, що до вчинення злочину могли бути причетні співробітники правоохоронних органів, тому провадження підлягає виключній підслідності Державного бюро розслідувань.

Екснардепа-втікача судитимуть за державну зраду: прокурори скерували справу до суду (Відео)

Остання зустріч прокурорів та журналістів відбулася в січні 2024 року, а наступну проведуть найближчим часом.

Водночас Bihus.Info оприлюднили власне розслідування про незаконне стеження, що, на їх думку, проводила Служба безпеки України.

За інформацією відомства, 27 грудня 2023 року силовики слідкували за командою журналістів в етнокомплексі “Українське село” під Києвом, заздалегідь при цьому приїздили туди для “підготовки”. При цьому, за даними Bihus.Info, вони бронювали номери на одноразові сім-карти, використовуючи авто з номерними знаками для прикриття, фіксували на території етнокомплексу камери відеоспостереження та встановлювали в номерах співробітників власні камери. Журналістам вдалось поспілкувались з Романом Семенченком, який, своєю чергою, не заперечив участі в операції.

Комментарии